pieczeń
canva/marcomayer

Jak przedłużyć świeżość pieczeni?

Pieczeń to danie, którego wręcz nie może zabraknąć na świątecznym stole. Soczyste mięso idealnie sprawdzi się na uroczystym wielkanocnym obiedzie. Często zdarza się jednak, że przygotowujemy jej po prostu za dużo, a potem niestety nie nadaje się do spożycia. Wszystko może ulec zmianie, jeśli wypróbujemy pewien sprytny patent.

Pieczeń jest obowiązkowym punktem świątecznego obiadu. Każda gospodyni ma na niego swój własny wyjątkowy sposób. Często przyrządza się duże ilości mięsa, aby każdy domownik mógł się nim delektować. Niestety, nadmiar wielkanocnych smakołyków może sprawić, że po świętach zostaniemy ze sporą ilością pieczeni. Jeśli ją odpowiednio przechowamy, to spokojnie będziemy mogli wykorzystać za kilka dni.

Jak przedłużyć świeżość pieczeni?

Jeśli zostanie nam kawałek pieczeni, to musimy ją koniecznie odpowiednio zabezpieczyć przed włożeniem do lodówki. Najlepiej owinąć ją w folię aluminiową lub włożyć do dużego plastikowego pojemnika. Tak zabezpieczone mięso może leżeć w lodówce nawet cztery dni.

Możemy również z powodzeniem zamrozić pieczone mięso i po prostu wykorzystać je za jakiś czas. Jak to poprawnie zrobić? Poniżej tłumaczymy krok po kroku, w jaki sposób poprawnie wykonać tę czynność.

Jak zamrozić pieczeń?

Na początek musimy podzielić mięso na mniejsze porcje i przełożyć do specjalnych plastikowych woreczków. Najlepiej naklejmy na nie karteczkę z nazwą mięsa, podpisem oraz datą. Tak, aby dokładnie wiedzieć, co się w nim znajduje.

Dlaczego warto dodać do kawy zblendowane skorupki z jajek?Dlaczego warto dodać do kawy zblendowane skorupki z jajek?Czytaj dalej

Duszone mięsa powinniśmy przełożyć do specjalnych pojemników, a następnie zalać je sosem. Należy pamiętać o tym, że powinno się je zamrażać w poziomie. Powód? Mamy wtedy pewność, że sos się nie wyleje.

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przygotować soczystą pieczeń. Z pewnością pomocne będą w tym sprytne tricki, które przedstawiamy poniżej.

Sposób na soczystą pieczeń

Aby cieszyć się pyszną pieczenią, musimy postawić na wysokiej jakości świeże mięso. Powinno pochodzić ono od sprawdzonego producenta. W przeciwnym razie możemy trafić na niemal "naszpikowany" chemią produkt, którego nie uratują żadne nawet najbardziej wymyślne sposoby.

Ważne jest również, aby sięgnąć po niezbyt chude mięso. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i gwarancją soczystości naszej pieczeni. Wcześniej powinniśmy je odpowiednio zamarynować. Dzięki temu mięso stanie się kruche, aromatyczne i wilgotne.

Polecamy również szybki przepis na schab pieczony w rękawie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobiece inspiracje/rodzice.pl/wp.

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł