Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować modrą kapustę?
canva/Image Source, Getty Images Pro

Jak przygotować modrą kapustę?

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Modra kapusta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Zwyczajowo podawana jest wraz z roladą i kluskami śląskimi. Jeśli chcesz nadać jej odpowiedni smak, dodaj do niej goździki oraz garść rodzynek.

Modra kapusta jest klasycznym przepisem wprost z kuchni śląskiej. Doskonały smak sprawia, że miliony Polaków kochają ją jako dodatek do schabowego czy mielonego. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników ani pracy, więc sprawdza się jako sposób na szybkie gotowanie.

Szczypta mielonych goździków dostarcza kapuście delikatnego korzennego smaku, który podkreśla pieczenie czy inne mięsa. Z kolei rodzynki dbają o odpowiedni poziom słodyczy, który równoważy kwas soku z cytryny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na modrą kapustę

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

  • 1 czerwona kapusta

  • 1 cebula

  • 100 g rodzynek

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypta mielonych goździków

  • sól

  • pieprz

Modra kapusta jest prosta w przygotowaniu

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Kapustę obierz z brzydkich liści, przepłucz pod bieżącą wodą, wytnij głąba i poszatkuj w cienkie paseczki. Przełóż ją do miski, posól i odstaw na 10 minut.

W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sok z cytryny, sól oraz cukier. Następnie włóż do niej kapustę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Cebulę podsmaż na patelni. Odcedź kapustę, dodaj do niej cebulę, rodzynki, szczyptę goździków, sól oraz pieprz. Wymieszaj i podawaj na ciepło. Smacznego.

Modra kapusta
Modra kapusta

Canva / travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy