Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować rozgrzewającą kawę po meksykańsku?
canva/Robert Patrick Briggs, Getty Images

Jak przygotować rozgrzewającą kawę po meksykańsku?

30 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kawa, zaraz za herbatą, jest najczęściej pitym napojem na całym świecie, dlatego można oczekiwać ogromnej różnorodności przepisów i sposobów jej parzenia. W Meksyku intensywność i gorycz współpracują ze słodyczą kawy, dzięki czemu napar doskonale pobudza z rana i ułatwia utrzymanie wysokiego poziomu energii po południu. Do kawy należy dodać cynamon, brązowy cukier oraz odrobinę chili, aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem Meksyku.

Kawa pita jest od tysięcy lat, więc setki pokoleń zdołało opracować mnóstwo ciekawych i przepysznych form spożywania naparu. W polskich domach najczęściej pije się po prostu zwykłą kawę rozpuszczalną z mlekiem lub z ekspresu. W innych krajach znane są jednak znacznie ciekawsze receptury.

W Meksyku do kawy dodaje głównie brązowy cukier, cynamon, kakao oraz chili, lecz wcale nie trzeba się ograniczać. Doskonale smakują w niej także goździki, gałka muszkatołowa, skórki z cytrusów, gorzka czekolada oraz wanilia. Tradycyjnie taka kawa nazywa się cafe de olla i jest parzona w glinianych garnkach - my jednak prezentujemy prostszą wersję.

Przepis na kawę po meksykańsku

Składniki:

  • 400 ml mocno zaparzonej kawy dobrej jakości

  • 1 laska cynamonu

  • 1 łyżeczka ciemnego kakao bez cukru

  • 2 łyżki cukru brązowego (najlepiej znaleźć w sklepie cukier muscavado, który zawiera w sobie melasę)

  • odrobina mielonego chili

  • 1 laska wanilii

Zacznij od zaparzenia swoim ulubionym sposobem 400 ml mocnej kawy. Przelej ją do rondelka i utrzymuj na bardzo małym ogniu - kawa nie może się zagotować, dlatego warto zwrócić na to uwagę.

Do rondelka włóż laskę cynamonu, laskę wanilii, wsyp jedną łyżeczkę kakao oraz odrobinę mielonego chili. Podgrzewaj kawę przez 5 minut, po czym przelej ją do dwóch ogrzanych pod gorącym strumieniem wody kubków.

Do każdego kubka wsyp po jednej łyżce brązowego cukru i dokładnie wymieszaj. Cafe de olla można podawać z pełnotłustym mlekiem i śmietanką, lecz oryginalne zazwyczaj pije się ją bez dodatku mleka. Smacznego.

Jeśli zdecydowałeś się dodać do kawy również inne przyprawy i składniki, wrzuć je do naparu w tym samym momencie, co laskę cynamonu. Tak aromaty będą miały wystarczająco dużo czasu, aby przeniknąć do naparu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jaki jest efekt picia kawy bez mleka przez 2 tygodnie. Ten tekst zdradza, ile filiżanek kawy dziennie można pić.

Kawa po meksykańsku

Źródło: canva/mofles, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: czteryfajery; braunhousehold Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy