Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent
Canva / axelbueckert

Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent

14 września 2022

Wątróbka jest chyba najczęściej wybieranym produktem, jeśli chodzi o podroby. Zdarza się jednak, że gotowe danie nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Jakub Kuroń zdradził sposób, jak temu zaradzić. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz wątróbkę w mleku z przyprawami. To takie proste!

Przepis na wątróbkę jest klasyczny i przy tym nietrudny do wykonania. Sama wątróbka wyśmienicie łączy się smakami z podsmażoną cebulką oraz soczystym jabłkiem. Ten szybki smaczny obiad przekona każdego.

Przepis na soczystą smażoną wątróbkę

  • 1/2 kg kurzej wątróbki

  • szklanka mleka

  • 2 jabłka

  • 2 cebule

  • 2 listki laurowe

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżeczki kminku

  • 1-2 łyżeczki majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka do panierowania wątróbki

  • olej do smażenia

Apetyczna wątróbka krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błon . Następnie opłucz ją, odsącz i wsadź do naczynia wypełnionego mlekiem . Dodaj kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny .

Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra . Jabłka umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń gniazda nasienne a pozostałe części owoców pokrój w grubą kostkę .

Na patelni rozgrzej tłuszcz. W pierwszej kolejności podsmaż cebulę, następnie jabłko . Podsmażone dodatki do wątróbki zdejmij z patelni i odłóż na bok.

W międzyczasie namoczoną wątróbkę opanieruj w mące z dodatkiem soli i pieprzu . Smaż na tej samej patelni do momentu, aż smażona wątróbka będzie ładnie i równomiernie zrumieniona . Na sam koniec dołóż na patelnię cebulkę z jabłkiem i duś całość jeszcze kilka minut , doprawiając w międzyczasie majerankiem . Apetyczną wątróbkę przygotujesz także w piekarniku . Smażoną wątróbkę możesz zaserwować w panierce .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy