Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent
Wątróbka jest chyba najczęściej wybieranym produktem, jeśli chodzi o podroby. Zdarza się jednak, że gotowe danie nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Jakub Kuroń zdradził sposób, jak temu zaradzić. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz wątróbkę w mleku z przyprawami. To takie proste!
Przepis na wątróbkę jest klasyczny i przy tym nietrudny do wykonania. Sama wątróbka wyśmienicie łączy się smakami z podsmażoną cebulką oraz soczystym jabłkiem. Ten szybki smaczny obiad przekona każdego.
Przepis na soczystą smażoną wątróbkę
-
1/2 kg kurzej wątróbki
-
szklanka mleka
-
2 jabłka
-
2 cebule
-
2 listki laurowe
-
5-6 ziaren ziela angielskiego
-
pół łyżeczki kminku
-
1-2 łyżeczki majeranku
-
sól i pieprz do smaku
-
mąka do panierowania wątróbki
-
olej do smażenia
Apetyczna wątróbka krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błon . Następnie opłucz ją, odsącz i wsadź do naczynia wypełnionego mlekiem . Dodaj kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny .
Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra . Jabłka umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń gniazda nasienne a pozostałe części owoców pokrój w grubą kostkę .
Na patelni rozgrzej tłuszcz. W pierwszej kolejności podsmaż cebulę, następnie jabłko . Podsmażone dodatki do wątróbki zdejmij z patelni i odłóż na bok.
W międzyczasie namoczoną wątróbkę opanieruj w mące z dodatkiem soli i pieprzu . Smaż na tej samej patelni do momentu, aż smażona wątróbka będzie ładnie i równomiernie zrumieniona . Na sam koniec dołóż na patelnię cebulkę z jabłkiem i duś całość jeszcze kilka minut , doprawiając w międzyczasie majerankiem . Apetyczną wątróbkę przygotujesz także w piekarniku . Smażoną wątróbkę możesz zaserwować w panierce .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
-
Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu
-
Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś
Źródło: shareinfo