Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 14.09.2022 19:27

Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Przez niego ląduje w koszu

kiszenie kapusty
Canva / kabVisio

Jesień jest tym czasem w roku, kiedy w spiżarniach zaczynamy gromadzić zapasy weków na zimę. Powszechnie lubianym i przez to często wybieranym przetworem jest kiszona kapusta. Przy jej przyrządzaniu musimy jednak uważać na to, aby nie przesadzić z ilością dodanej soli. Przyprawa ta w nadmiarze zniszczy bowiem cały zapas naszej kiszonej kapusty.

Kiszona kapusta jest specjałem, który zdecydowanie warto spożywać. Zawiera liczne witaminy oraz pierwiastki, przez co działa korzystnie na naszą odporność. Zbyt duża ilość soli może jednak zniweczyć wszelkie pozytywne aspekty jedzenia kiszonej kapusty.

Kiszona kapusta a sól

Kiszona kapusta jest bardzo łatwym do wykonania przetworem. Wybór dobrej jakości składników i staranne wyparzenie naczyń do kiszenia w zasadzie gwarantuje sukces. W tej prostej recepturze jest jednak jeden haczyk.

W przepisie na kiszoną kapustę nie może zabraknąć soli. Dodaje się ją do warzywa w celach konserwujących. Zbyt duża ilość tej przyprawy niesie jednakże za sobą konsekwencje poważniejsze, niż tylko nieodpowiedni smak.

W przypadku przesolenia kapusty kiszonej niestety konieczne będzie wyrzucenie całej przygotowanej partii. W związku z tym należy zachować ostrożność przy dodawaniu soli do kiszonki. Najbezpieczniej poradzić się w kwestii jej ilości bardziej doświadczonej osoby, lub starannie trzymać się sprawdzonego przepisu.

Konsekwencje przesolenia kiszonej kapusty

Przesolona kapusta jest nie tylko niesmaczna, ale może też zaszkodzić. Nadmiaru soli powinny unikać przede wszystkim osoby, które cierpią na nadciśnienie lub inne choroby, przy których nadmierne spożywanie soli nie jest wskazane.

Przesoloną kiszoną kapustę możemy poznać nie tylko po jej dalekim od ideału smaku. Kapusta z nadmiarem soli zmienia kolor. Zamiast apetycznej białej barwy, taka kiszona kapusta ma odcień szary lub brązowy.

Kiedy stwierdzimy niewłaściwy kolor kiszonej kapusty, nie próbujmy jej, tylko od razu wyrzućmy zawartość słoika do kosza. Również zbierający się na powierzchni przetworu kożuch powinien być dla nas sygnałem ostrzegawczym. Taki kożuch wydziela nieprzyjemną woń, więc skutecznie odstręczy nas od kosztowania zepsutej kapusty kiszonej. Spróbuj zaskakujących kiszonych pomidorów. Znamy przepis na orientalne kiszone ogórki po koreańsku.

Canva / Thinkstock Images
Canva / Thinkstock Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: