Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.09.2022 16:22

Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane to już tradycyjne danie, które możemy jednak przygotować na wiele sposobów, tym samym urozmaicając kultową potrawę. Jedną z lepszych wersji placków, są placki bez grama mąki. Wystarczy dodać do nich kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną są delikatniejsze i jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Placki doprawmy solą, pieprzem i solidną szczyptą suszonego majeranku. Przygotowane w ten sposób zachwycą całą rodzinę.

Placki ziemniaczane możemy podać na wiele sposobów, np. z sosem pieczarkowym, kurkowym, sosem z grzybów leśnych. Jeśli mamy ochotę na bardziej konkretne danie, przygotujmy aromatyczny sos węgierski z mięsem i papryką czerwoną.

Placki ziemniaczane smażmy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nigdy nie dolewajmy oleju, jeśli placki będą na patelni, ponieważ opiją się nim, będą bardzo tłuste, ciężkie i stracą smak. Olej dolewamy wyłącznie na pustą patelnię, czekamy, aż się nagrzeje i dopiero kontynuujemy smażenie.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną zamiast mąki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • duża cebula

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • szczypta majeranku suszonego

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Placki są o wiele smaczniejsze i wychodzą za każdym razem

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż do miski i odstaw na chwilę, żeby puściły sok. W tym czasie na tarce zetrzyj również cebulę, przełóż ją do drugiej miski, wbij jajka. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj do przygotowanych składników.

Do masy dodaj śmietanę, szczyptę majeranku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, smacznego.

Pomysł na równie smaczny i szybki obiad? Usmaż placki z cukinii i podaj je z wędzonym łososiem, zachwyty będą gwarantowane. Na obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Smażenie placków ziemniaczanych
canva/JFsPic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy