Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 14.09.2022 22:52

Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś

zupa z dyni
Canva / Kristen Prahl

Dynia jest niekwestionowaną królową jesiennych warzyw. Apetyczny miąższ o charakterystycznym pomarańczowym odcieniu możemy wykorzystać do rozmaitych przepisów, zarówno na słodko jak i na słono. My proponujemy przepyszną zupę z dyni, wzbogaconą niezwykle aromatycznym pieczonym jabłkiem.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym stanowi bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Zupa z dyni jest więc pożywna a przy tym zdrowa. Jeśli do zupy z dyni dodamy apetyczne pieczone jabłko, otrzymamy niebanalne, zaskakująco dobre jesienne danie.

Przepis na aromatyczną zupę z dyni

Składniki:

  • 500 g dyni

  • 3 jabłka

  • 1 cebula

  • laska cynamonu, dodatkowo szczypta mielonego

  • szczypta nasion kopru włoskiego

  • 2 szklanki bulionu

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • mały kawałek imbiru

  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • sól do smaku

  • klarowane masło do smażenia

  • 2-3 łyżki oliwy

  • garść pestek z dyni lub innych dowolnych

Jak ugotować jesienną zupę z dyni

Jabłka na zupę z dyni przygotuj do pieczenia- umyj je oraz usuń ogonki. Następnie jabłka pokrój w poprzek na cienkie plasterki (nie ma potrzeby usuwania gniazd nasiennych). Plasterki jabłek rozłóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, dopraw cukrem, mielonym cynamonem i nasionami kopru, wszystko skrop oliwą. Piecz przez ok. kwadrans w temperaturze 180 stopni, pilnując, aby owoce się nie przypaliły.

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Obraną z łupiny cebulę drobno posiekaj. Imbir do zupy dyniowej obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paseczki.

Przygotowane warzywa na zupę z dyni podsmaż na patelni na klarowanym maśle, zaczynając od cebuli, a następnie dodając dynię oraz imbir. Przełóż całość do garnka i zalej przygotowanym bulionem. Do garnka dołóż korę cynamonu i gotuj zupę z dyni, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną zupę z dyni przelej do miksera. Dodaj kurkumę i gałkę muszkatołową, następnie dosól do smaku. Całość zmiksuj na jednolity krem. Opcjonalny dodatek łyżki masła nada zupie z dyni wyjątkowej aksamitności.

Zupę z dyni podawaj udekorowaną pieczonymi plastrami jabłka. Na wierzch posyp pestkami dyni. Dodatkowo można udekorować zupę maźnięciem sosu balsamicznego. Zamarynuj pyszną dynię z dodatkiem curry. Z dodatkiem dyni upieczesz bajeczną szarlotkę.

Canva / margouillatphotos
Canva / margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: