Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś
Dynia jest niekwestionowaną królową jesiennych warzyw. Apetyczny miąższ o charakterystycznym pomarańczowym odcieniu możemy wykorzystać do rozmaitych przepisów, zarówno na słodko jak i na słono. My proponujemy przepyszną zupę z dyni, wzbogaconą niezwykle aromatycznym pieczonym jabłkiem.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym stanowi bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Zupa z dyni jest więc pożywna a przy tym zdrowa. Jeśli do zupy z dyni dodamy apetyczne pieczone jabłko, otrzymamy niebanalne, zaskakująco dobre jesienne danie.
Przepis na aromatyczną zupę z dyni
Składniki:
500 g dyni
3 jabłka
1 cebula
laska cynamonu, dodatkowo szczypta mielonego
szczypta nasion kopru włoskiego
2 szklanki bulionu
1/2 łyżeczki kurkumy
duża szczypta gałki muszkatołowej
mały kawałek imbiru
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól do smaku
klarowane masło do smażenia
2-3 łyżki oliwy
garść pestek z dyni lub innych dowolnych
Jak ugotować jesienną zupę z dyni
Jabłka na zupę z dyni przygotuj do pieczenia- umyj je oraz usuń ogonki. Następnie jabłka pokrój w poprzek na cienkie plasterki (nie ma potrzeby usuwania gniazd nasiennych). Plasterki jabłek rozłóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, dopraw cukrem, mielonym cynamonem i nasionami kopru, wszystko skrop oliwą. Piecz przez ok. kwadrans w temperaturze 180 stopni, pilnując, aby owoce się nie przypaliły.
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Obraną z łupiny cebulę drobno posiekaj. Imbir do zupy dyniowej obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
Przygotowane warzywa na zupę z dyni podsmaż na patelni na klarowanym maśle, zaczynając od cebuli, a następnie dodając dynię oraz imbir. Przełóż całość do garnka i zalej przygotowanym bulionem. Do garnka dołóż korę cynamonu i gotuj zupę z dyni, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowaną zupę z dyni przelej do miksera. Dodaj kurkumę i gałkę muszkatołową, następnie dosól do smaku. Całość zmiksuj na jednolity krem. Opcjonalny dodatek łyżki masła nada zupie z dyni wyjątkowej aksamitności.
Zupę z dyni podawaj udekorowaną pieczonymi plastrami jabłka. Na wierzch posyp pestkami dyni. Dodatkowo można udekorować zupę maźnięciem sosu balsamicznego. Zamarynuj pyszną dynię z dodatkiem curry. Z dodatkiem dyni upieczesz bajeczną szarlotkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę