Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy kęs jest idealny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.05.2022 20:52

Niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy kęs jest idealny

smażona wątróbka
canva/ajafoto, Getty Images

Naszą dzisiejszą propozycją jest niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy jej kęs jest idealny. W czym tkwi tajemnica tej potrawy? Wątróbka jest obtoczona w majonezowym cieście i usmażona, dzięki czemu łączy w sobie aksamitny, soczysty miąższ z chrupiącym wierzchem. Po prostu zachwyca smakiem.

Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Odznacza się delikatnością, miękkością i soczystością. Oczywiście pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzona. Zazwyczaj smaży się ją i dusi z dodatkiem cebuli, ewentualnie też jabłka.

Dziś proponujemy odmienić wątróbkę przez obtoczenie jej w cieście. Dzięki temu złagodnieje jej charakterystyczny, podrobowy smak, a całość zamieni się w niezwykle smaczne danie.

Jak zrobić chrupiącą wątróbkę w cieście?

Składniki:

  • 50 dag wątróbki wieprzowej

  • 3 jajka

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 4-5 łyżek majonezu

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie wątróbki

Wątróbkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, oczyść z błon. Pokrój ją w dość cienkie plasterki.

Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem. Dodaj mąkę i tyle majonezu, by powstało dość gęste ciasto. Połącz je z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.

Plastry wątróbki panieruj w przygotowanym cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż je, aż będą z obu stron rumiane.

Po więcej inspiracji na dania z wątróbki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na soczystą wątróbkę z grilla, a także na wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.

wątróbka
wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/iaroshenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp