Niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy kęs jest idealny
Naszą dzisiejszą propozycją jest niezwykle chrupiąca wątróbka w cieście. Każdy jej kęs jest idealny. W czym tkwi tajemnica tej potrawy? Wątróbka jest obtoczona w majonezowym cieście i usmażona, dzięki czemu łączy w sobie aksamitny, soczysty miąższ z chrupiącym wierzchem. Po prostu zachwyca smakiem.
Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Odznacza się delikatnością, miękkością i soczystością. Oczywiście pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzona. Zazwyczaj smaży się ją i dusi z dodatkiem cebuli, ewentualnie też jabłka.
Dziś proponujemy odmienić wątróbkę przez obtoczenie jej w cieście. Dzięki temu złagodnieje jej charakterystyczny, podrobowy smak, a całość zamieni się w niezwykle smaczne danie.
Jak zrobić chrupiącą wątróbkę w cieście?
Składniki:
50 dag wątróbki wieprzowej
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
4-5 łyżek majonezu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie wątróbki
Wątróbkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, oczyść z błon. Pokrój ją w dość cienkie plasterki.
Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem. Dodaj mąkę i tyle majonezu, by powstało dość gęste ciasto. Połącz je z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Plastry wątróbki panieruj w przygotowanym cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż je, aż będą z obu stron rumiane.
Po więcej inspiracji na dania z wątróbki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na soczystą wątróbkę z grilla, a także na wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.
Źródło zdjęcia: canva/iaroshenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp