Smakosze.pl
Jak rozmrozić rybę?

Pixabay / licencja: CC 0

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie ma nic gorszego niż zapomnieć o rozmrożeniu ryby, gdy pora obiadowa nieubłaganie jest coraz bliżej. Wystarczy jednak wykorzystać mleko, aby móc przygotować rybę na czas. Cały proces jest banalnie prosty i zaskakująco szybki.

Mięso ryb jest bardzo zdrowe, dlatego powinno pojawiać się regularnie w codziennej diecie Polaków. Najczęściej kupuje się je pod postacią mrożonych filetów, gotowych do gotowania.

Ich największym minusem jest jednak konieczność rozmrażania przed obróbką termiczną. Jeśli zapomniałeś, wyjąć filety z zamrażalnika przed obiadem, nie panikuj. Mamy genialne rozwiązanie tego problemu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rozmrażanie ryby w 5 minut

Na początku wyjmij rybę z zamrażalnika i połóż ją na blacie. Sprawdź, czy worek foliowy, w którym ryba jest zapakowana, jest cały. Jeśli nie ma w nim żadnych dziur czy uszkodzeń, możesz przejść do kolejnego etapu.

Do miski wlej mleko o pokojowej temperaturze. Zanurz w nim rybę w plastikowym opakowaniu. Gdy zauważysz, że zewnętrzna warstwa lodu zniknęła, możesz wyjąć mięso z folii.

kawa z przyprawami

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Po kilku minutach przełóż filety na sitko i odstaw je, aby odciekły z nadmiaru płynu. Po wszystkim dokładnie osusz filety ręcznikiem papierowym i gotowe - ryba może zostać już doprawiona.

Łatwa metoda z piekarnikiem

Nie każdy kupuje rybę od razu w filetach, lecz mrozi je w całości. Co ciekawe, dzięki temu można jeszcze bardziej ograniczyć pracę przy rozmrażaniu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na delikatną jajecznicę bez masła i oleju. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Całą rybę wystarczy jedynie włożyć do zimnego piekarnika i ustawić taką temperaturę, w jakiej miałaby się piec. Po około 25 minutach, w zależności od wielkości ryby, można się już cieszyć pełnoprawnym i wyjątkowo zdrowym posiłkiem.

Ryba

Źródło: canva/rlat, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wedkarskiswiat.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Czytaj więcej >