Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak rozpoznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Rozwiewamy wątpliwości
Adam Moskal
Adam Moskal 30.03.2022 20:48

Jak rozpoznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Rozwiewamy wątpliwości

Zakwas na żurek
canva/fascinadora

Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas.

Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia.

Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.

Przepis na domowy zakwas

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej

  • 600 ml ciepłej, przegotowanej wody

  • 3 ząbki czosnku

  • 10 ziaren pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

Do słoika lub kamionkowego naczynia wsyp mąkę, zalej ją wodą i dokładnie wymieszaj. Ważne, aby całkowicie pozbyć się grudek. W innym wypadku zakwas może źle fermentować.

Następnie dodaj przyprawy i zgniecione ząbki czosnku. Naczynie przykryj dobrze czystą ściereczką. Obwiąż ją gumką, aby materiał nie zleciał przypadkiem z naczynia. Postaw je w ciepłym i ciemnym miejscu.

Pozostaw go w nim przez około 5 dni, codziennie pamiętając o przemieszaniu zakwasu czystą łyżką. Najlepiej, aby była wykonana z drewna. Po tym czasie zakwas będzie gotowy i można gotować z jego pomocą pyszny wielkanocny żurek.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Żurek

Źródło zdjęcia: canva/fired1991, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy; rodzice

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta Kuchnia