Jak rozpoznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Rozwiewamy wątpliwości
Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas.
Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia.
Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.
Przepis na domowy zakwas
Składniki:
200 g mąki żytniej
600 ml ciepłej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Do słoika lub kamionkowego naczynia wsyp mąkę, zalej ją wodą i dokładnie wymieszaj. Ważne, aby całkowicie pozbyć się grudek. W innym wypadku zakwas może źle fermentować.
Następnie dodaj przyprawy i zgniecione ząbki czosnku. Naczynie przykryj dobrze czystą ściereczką. Obwiąż ją gumką, aby materiał nie zleciał przypadkiem z naczynia. Postaw je w ciepłym i ciemnym miejscu.
Pozostaw go w nim przez około 5 dni, codziennie pamiętając o przemieszaniu zakwasu czystą łyżką. Najlepiej, aby była wykonana z drewna. Po tym czasie zakwas będzie gotowy i można gotować z jego pomocą pyszny wielkanocny żurek.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/fired1991, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: przepisy; rodzice