Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny

Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny

Kapusta na gołąbki musi być sparzona
canva/Odua Images

Przygotowanie kapusty na gołąbki może być całkiem proste. Zamiast wkładać warzywo do wrzątku, wystarczy umieścić je w rękawie do pieczenia i przenieść do rozgrzanego urządzenia. Po niedługim czasie oddzielimy liście z łatwością. Będą idealne do zawijania farszu i nie będą się rozpadać. 
 

Skuteczna metoda przygotowania kapusty

Gołąbki wymagają dobrego zmiękczenia warzywnych liści. Zamiast jednak kombinować, jak zmieścić całą pozbawioną głąba główkę kapusty w garnku z wrzątkiem i się przy tym nie poparzyć, warto wypróbować inną metodę.

Kapusta włożona do rękawa, a potem do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika będzie idealna już po 20-25 minutach. Liście będą równomiernie zmiękczone i wystarczy już tylko usunąć z nich zgrubienia dla jeszcze łatwiejszego zawijania.

Zamówił obiad w krakowskim barze mlecznym. 1 danie określił „mistrzostwo"

Jak jeszcze można zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Jeśli macie w domu mikrofalówkę, ją także możecie wykorzystać do przygotowania kapusty na gołąbki. Wystarczy umieścić warzywo wewnątrz i podgrzewać przez 5 minut przy ustawionej najwyższej mocy. Nie będzie wyglądało zachęcająco, ale liście staną się plastyczne i wprost idealne do nadziewania.

Jeszcze ciekawszym pomysłem wydaje się włożenie główki kapuścianej do zamrażalnika. Po dobie spędzonej w chłodzie oddzielenie porcji na gołąbki nie powinno stanowić problemu. Trzeba jednak chwilę poczekać, aż nieco rozmarznie.

Jak podawać gołąbki?

Najpopularniejszą chyba wersją jest zawijany w kapustę farsz z sosem pomidorowym. Niektórzy zagęszczają go mąką, podczas gdy inni dodają śmietanę, by był jeszcze smaczniejszy. Inna smaczna opcja to polewanie gołąbków sosem z grzybów.

Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone przepisy na gołąbki bez mięsa. Koniecznie przetestujcie opcję z farszem z soczewicy i pieczarek. Być może skusi was też staropolska receptura w interpretacji Tomasza Strzelczyka z ziemniakami wewnątrz kapusty.

Gołąbki wymagają zmiękczonej kapusty.png
canva/arfo