Smakosze.pl Przepisy Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę
canva/ ola_p

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

27 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pyzy z mięsem z rosołu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety kluchy ziemniaczane z mięsnym farszem czasem rozwarstwiają się podczas gotowania. Jest jednak na to świetny sposób- ugotuj pyzy w piekarniku. Jak ugotować pyzy w piekarniku? Poznaj przepis na pyzy z mięsem, idealne na obiad.

Pyzy z mięsem z rosołu to pyszne danie, które przygotujesz z resztek z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Wykorzystaj mięso rosołowe, ugotowane, wczorajsze ziemniaki i kilka podstawowych produktów, które z pewnością masz w domu, a wyczarujesz rewelacyjny obiad.

Pyzy w piekarniku ugotujesz szybko i bez ryzyka rozklejenia kluch ziemniaczanych. Przygotowane pyzy przełóż na blachę do pieczenia, na dno urządzenia natomiast włóż naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Pieczenie przy pomocy pary wodnej to najlepszy sposób na pyzy, które wychodzą za każdym razem.

Gotowe kluski z mięsem podasz na wiele sposobów: z gęstym jogurtem i szczypiorkiem, kefirem, okrasą z masła i cebulki, okrasą z masła i boczku, z samym masłem. Każda wersja smakuje rewelacyjnie.

Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia przygotujesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków z wczorajszego obiadu , są przepyszne.

Przepis na pyzy w piekarniku

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki

  • 5 ziemniaków surowych

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na farsz:

  • 200 g ugotowanego wcześniej mięsa, np. z rosołu

  • cebula

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • sól, pieprz

  • 2-3 łyżki wywaru lub rosołu, w którym gotowało się mięso

Jak zrobić pyzy w piekarniku?

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z surowymi ziemniakami i mąką. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita, sprężysta masa.

Przygotuj farsz: mięso zmiel w maszynce, następnie dodaj startą na tarce cebulę, majeranek, wlej kilka łyżek wywaru, aby farsz nie był za suchy i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Nastaw piekarnik na 180 stopni na dnie urządzenia postaw naczynie żaroodporne do połowy wypełnione zimną wodą. Mokrą dłonią odrywaj kawałek ciasta, rozpłaszcz je, włóż farsz i przykryj, następnie uformuj kulę.

Przygotowane pyzy wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop je delikatnie wodą i wstaw do piekarnika, piecz około 40 minut. Pyzy podaj z okrasą, boczkiem, gęstym jogurtem lub innym ulubionym dodatkiem, smacznego.

Surowe ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy