Smakosze.pl Porady Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący sposób bije rekordy popularności
canva/Yana Gayvoronskaya

Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący sposób bije rekordy popularności

6 marca 2022

Gotowanie ryżu wymaga, choć wydaje się proste, wymaga odpowiedniego dobrania proporcji ziaren i wody. Jeżeli sprawia wam to trudność, wykorzystajcie nasz sposób na przyrządzenie popularnego dodatku bez wody.

Prawidłowe przygotowanie ryżu potrafi być wyzwaniem. Choć gotowe ziarna będą doskonałym dodatkiem np. do tej zupy pomidorowej nie zawsze trzeba gotować go osobno. Gotowanie bez wody, a właściwie w innym płynie, to doskonały patent na aromatyczny i wyjątkowo smaczny ryż.

Ryż gotowany bez wody jest wyborny

Gotowanie bez wody może brzmieć absurdalnie, lecz zastąpienie podstawowego płynu aromatycznym bulionem czy sosem jest skutecznym rozwiązaniem prowadzącym do uzyskania niezwykle smacznego ryżu.

To także znaczna oszczędność czasu i składników. Potrawy dość często wymagają zredukowania, a dodane do garnka czy patelni ziarna wchłoną nadmiar płynu. Danie staje się pysznie kremowe, a ryż miękki. Same plusy.

Jak jeszcze ugotować ryż?

Dobrym pomysłem jest przygotowanie ryżu w piekarniku. Wystarczy wsypać go do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać wybranym płynem i przykryć. Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Pół godziny później cieszyć będziecie się niezwykle smacznym i aromatycznym dodatkiem. Jeżeli do ryżu wrzucicie warzywa i odpowiednio zwiększycie ilość bulionu lub sosu od razu przygotujecie smaczną zapiekankę.

Taki sposób przyrządzania dania obiadowego wykorzystany jest w tym przepisie na aromatyczną zapiekankę z soczewicą . Spróbujcie jej koniecznie — delikatność ryżu z pieca was zachwyci.

Ryż gotowany na patelni jest doskonały
Ryż gotowany na patelni jest doskonały

Źródło zdjęcia: canva/Jack Hollingsworth

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy