Jak uniknąć błędu podczas pieczenia ziemniaków?
Przepyszne pieczone ziemniaki niejednokrotnie zaskakiwały nas swoim fantastycznym smakiem. Okazuje się, że podczas ich przygotowania łatwo o pewien błąd. Pieczone ziemniaki wyjdą o wiele lepiej, jeśli wcześniej je ugotujemy.
Bez wątpienia pieczone ziemniaki są kulinarną klasyką, po którą regularnie sięga wielu smakoszy. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Wielbiciele pieczonych ziemniaków często odpuszczają sobie ich wcześniejsze gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Częsty błąd podczas pieczenia ziemniaków
Nie da się ukryć, że ziemniaki uchodzą za podstawowy dodatek do dań naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite kotlety mielone . Między innymi w takim towarzystwie dobrze sprawdzają się pieczone ziemniaki.
Ziemniaki można upiec w mundurkach, obrane i uformowane w różne kształty. Niezależnie od preferencji, warto unikać przygotowywania ich na surowo . Pieczone ziemniaki wyjdą znacznie smaczniejsze, jeśli wcześniej je ugotujemy.
Jeśli upieczemy surowe ziemniaki, wówczas bardzo prawdopodobne jest to, że będą suche. Taki specjał z pewnością nie wywoła zachwytów. Właśnie dlatego lepiej je wcześniej ugotować.
Co prawda wcześniejsze ugotowanie ziemniaków sprawi, że będziemy mieli trochę więcej pracy w kuchni. Warto jednak to zrobić. Wówczas ziemniaki będą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku .
O czym jeszcze pamiętać, kiedy w grę wchodzą pieczone ziemniaki?
Jeśli mamy ochotę na pieczone ziemniaki, warto stosować się do kilku wskazówek, dzięki którym będą jeszcze smaczniejsze . Zanim rozpoczniemy obróbkę termiczną, przygotowane bulwy powinniśmy skropić oliwą lub olejem.
Tłuszcz sprawi, że nasze ziemniaki się nie przypalą, a ich skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie możemy zapomnieć również o dodatku przypraw . Najczęściej sięgamy po sól, pieprz i rozmaryn. Co jeszcze jest godne uwagi?
Pieczone ziemniaki zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, jeśli wzbogacimy je o wyciśnięte ząbki czosnku oraz wędzoną paprykę w proszku. Dzięki takiemu zabiegowi ich smak na długo pozostanie w pamięci. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ekspresowe pieczone ziemniaki.
Canva / ronstik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie