Jak uratować przesoloną zupę lub sos?
Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się kulinarne wpadki. Do najczęstszych z nich należy zapewne przypalenie ulubionej potrawy. Jednak wsypanie do garnka zbyt dużej ilości soli mogłoby pewnie stawać w szranki z fiaskiem na polu pieczenia.
Co zrobić z przesoloną zupą?
Na pewno nie wyrzucać! Choć w pierwszym odruchu można pomyśleć, że jednym zbyt intensywnym machnięciem ręki z solniczką , zmarnowaliśmy minuty spędzane nad dopieszczeniem ulubionej zupy, nic bardziej mylnego. Jeszcze nie wszystko stracone!
Jak uratować przesoloną zupę? Jeśli w garnku wylądowało za dużo soli, można to jeszcze wyprowadzić na prostą (a raczej smaczną). Pomocny okaże się tutaj nabiał . Wystarczy dodać do gotującej zupy łyżkę śmietany 12% lub 18%. Jeśli nie masz jej pod ręką, zastąp ją łyżką mleka.
Od razu po połączeniu śmietany lub mleka z zupą, należy porządnie je ze sobą wymieszać. Dzięki temu słony posmak zostanie zniwelowany.
Należy jednak pamiętać, że nie każdy nabiał nadaje się do dodawania do gorącej zupy. W żadnym wypadku postępuj tak z jogurtem. Jeśli chcesz go użyć, zrób to dopiero, gdy przelejesz zupę do miseczki.
Przesoloną zupę można również ratować skórkami z chleba. Muszą być to jednak skórki z suchego pieczywa, ponieważ świeże nie przyniosą żadnych efektów. Aby trik zadziałał, należy je wrzucić do gotującej się zupy i pozostawić w wywarze na kilkanaście minut. Skórki wchłoną nadmiar soli i znaturalizują smak potrawy . Przed podaniem zupy, należy oczywiście pamiętać o wyciągnięciu z niej skórek.
Źródło: Pixabay/RitaE
Jak uratować przesolony rosół?
Chociaż rosół również jest zupą, dodanie do niego śmietany czy jogurtu w przypadku przesolenia, zupełnie się nie sprawdzi. Zamiast tego, lepiej dorzucić do zupy kilka surowych ziemniaków. Podobnie jak skórki z chleba, wyciągną one z niego nadmiar soli.
Równie dobrze w tym przypadku może sprawdzić się jabłko. Wystarczy przekroić je na pół i wrzucić do rosołu. Stosując ten sposób, trzeba jednak bardzo pilnować, by pod wpływem ciepła, jabłko się nie rozpadło i wyciągnąć je z zupy nim to nastąpi.
Masz dość tradycyjnego rosołu? Polecamy urozmaicony przepis na rosół z pieczonej gęsi lub z dodatkiem pieczonego pomidora.
Jak uratować przesolony sos lub gulasz?
Co jednak zrobić, gdy p rzesolimy ulubiony sos do mięsa lub pyszny gulasz? W tym przypadku może pomóc ryż, który świetnie sprawdza się nie tylko do wyciągnięcia wilgoci, gdy zalejemy sobie telefon. Nie pomoże on jednak przy ekstremalnym przesoleniu potrawy , jedynie gdy tylko trochę przesadziliśmy z tą przyprawą.
Co należy więc zrobić? Do sosu lub gulaszu w rzuć woreczek z ryżem, który podczas gotowania będzie chłonął wodę z nadmiarem soli. Gotuj go ok. 10 minut, a po upływie tego czasu, sprawdź, czy danie smakuje tak, jak tego oczekiwałeś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl; sposobnawszystko.pl