Rosół z pieczonej gęsi - najlepszy przepis
Rosół z pieczonej gęsi
Bulion przygotowany z pieczonej gęsi jest esencjonalny, niezwykle aromatyczny, nieco ciemniejszy niż zwykły, wołowo-drobiowy, i bardzo, bardzo odżywczy. To dobry sposób na wykorzystanie kości po upieczeniu gęsiny i przygotowanie zdrowego, pysznego obiadu z dwóch dań dla całej rodziny, nie tylko od święta.
Zapomniana gęsina
Czy wiecie, że statystycznie na jednego Polaka przypada w ciągu roku niecałe 20 g gęsiny? A jednocześnie Polska jest jednym z głównych producentów tego mięsa w Europie? Nasze gęsi cenią sobie szczególnie Niemcy. Kiedyś w Polsce chętniej sięgano po gęś, doceniano jej walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Dziś rzadko gości na naszych stołach, zazwyczaj na Dzień Świętego Marcina, czyli 11 listopada, lub podczas Świąt Bożego Narodzenia. Być może pokutuje przekonanie, że skoro mięso z gęsi jest tłuste to niezdrowe. Nic bardziej mylnego! To prawda, że potrawy z gęsi są tłuste, ale tłuszcze zawarte w gęsinie są tym wartościowymi i powinniśmy je spożywać jak najczęściej. Mięso z gęsi zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, a także białko, witaminy, żelazo, potas, magnez i fosfor.
Szczególnie wyjątkowe właściwości przypisuje się smalcowi z gęsi – zarówno temu spożywanemu, jak i w postaci kompresów zewnętrznych. Wykorzystywany jest w schorzeniach reumatycznych, bólach stawów i kości, a także zalecany na kaszel, katar i inne problemy układu oddechowego.
Gęś szczególnie pyszna będzie podana w formie pieczonej, np. z jabłkami lub pomarańczami. Po upieczeniu i ściągnięciu z korpusu mięsa kości z gęsi możemy wykorzystać do przygotowania esencjonalnego bulionu.
Rosół na kościach z pieczonej gęsi
Kości z pieczonej gęsi gotowane z warzywami i przyprawami mogą posłużyć nam jako bulion, idealny do przechowywania w zamrażarce i wykorzystania do przyrządzenia na jego bazie pysznego dania obiadowego czy kolacji. Taki wywar możemy podać także z makaronem czy lanymi kluseczkami w formie esencjonalnego rosołu. Możemy przygotować go tradycyjnie, na włoszczyźnie, albo w nieco bardziej oryginalnej formie z korzennymi przyprawami i aromatycznymi suszonymi grzybami.
Jak zrobić pyszny rosół na gęsinie?
Składniki na rosół z kości pieczonej gęsi z borowikami i korzennymi przyprawami:
Kości z pieczonej gęsi (i to co z niej zostanie po upieczeniu, np. korpus, szyja, chrząstki, kawałki mięsa)
Jasny sos sojowy – 4 łyżki
2 suszone borowiki
Nieobrany kawałek imbiru
Kawałek pora
Ząbek czosnku
1 cebula
Sól
Przyprawy: anyż, cynamon, goździki, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, chili w płatkach
Kości i inne części pozostałe po pieczeniu gęsi zalewamy 2,5 litrami wody, po zagotowaniu zbieramy tzw. szumowiny, dodajemy anyż, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu około godziny. Cebulę i imbir opalamy delikatnie na suchej patelni, dodajemy do garnka, a także pozostałe przyprawy, kawałek pora, czosnek, sos sojowy i suszone borowiki. Gotujemy kolejną godzinę. Przed podaniem rosół przecedzamy.