Jak uświetnić placek drożdżowy? Z naszym dodatkiem wyjdzie najlepszy
Placek drożdżowy bez kruszonki nie będzie tak pyszny, jak powinien. Prosty dodatek urozmaici wypiek i sprawi, że ciasto nabierze charakteru. Wsypcie do kruszonki jeszcze wiórki kokosowe, a przysmak wyjdzie nadzwyczaj smaczny.
Przepis na kruszonkę do placka drożdżowego
Proste ciasto na drożdżach nabierze wyrazu, gdy jego wierzch przyozdobimy słodkimi okruszkami wykonanymi z masła, cukru i mąki. Proponujemy przygotowanie ich z wiórkami kokosowymi — będą jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 100 g masła
- 40-60 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Jak przygotować kruszonkę do placka drożdżowego?
Pyszny dodatek wymaga zaledwie 4 składników, a robi się go w kilka chwil. Rozmiękczone masło rozcieramy w dłoniach z cukrem oraz mąką pszenną. Wsypujemy wiórki kokosowe.
Kontynuujemy rozprowadzanie, lecz nie zagniatamy masy. Jeśli kruszonka jest bardzo tłusta, dodajemy nieco więcej mąki. Gotowym dodatkiem posypujemy obficie placek drożdżowy i pieczemy go według przepisu.
Jak wykorzystać kokosową kruszonkę?
Maślany przysmak z wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzi się jako element szybkiego deseru z owocami. Jabłka czy gruszki wystarczy pokroić, ułożyć w kokilkach i posypać kruszonką. Po zapieczeniu będą smakowały fantastycznie.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na placek drożdżowy. Być może skusi was też proste ciasto ucierane z dodatkiem jabłek. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.