Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać w kuchni łodygę brokuła?
canva/seagames50, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni łodygę brokuła?

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Łodygi brokułu najczęściej wyrzuca się do kosza, ponieważ kucharze amatorzy nie wiedzą, że można z nich zrobić pyszne dania. Doskonałym sposobem jest usmażenie łodyg wraz z marchewką po azjatycku. Po starciu na tarce łodygi wraz z porem można sporządzić pyszne placki, które są znacznie smaczniejsze od ziemniaczanych.

Przepis na smażoną łodygę w stylu azjatyckim

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • pół czerwonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi brokułu

  • 1 łyżka orzechów nerkowca

  • 4 łyżeczki japońskiego sosu sojowego

  • 3 łyżeczki octu ryżowego

  • 2 łyżeczki mirinu

  • 1 łyżeczka melasy z karobu

  • 1 łyżeczka sosu sriracha

  • prażony sezam

  • olej do smażenia

Zacznij od obrania łodygi i posiekania go w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno, marchewkę pokrój w zapałki . Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego cebulę, imbir i czosnek. Smaż przez kilka chwil, następnie dodaj marchew, brokuł i smaż przez 5 minut.

Resztę składników połącz ze sobą w osobnej miseczce i zalej nimi smażące się warzywa. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.

Przepis na placki z brokułem i porem

Składniki:

  • łodyga brokułu

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek papryczki chili

  • 5-centymetrowy kawałek pora

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • 50 g mąki z ciecierzycy

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

Obierz łodygę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno czosnek, chili oraz pora. Mąkę z ciecierzycy wymieszaj ze 100 ml wody, dodaj do niej czosnek, chili, sól oraz pieprz.

Do ciasta wrzuć pora wraz z brokułem i dokładnie całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż, aż placuszki z obu stron nabiorą złotego koloru. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki z brokułu

Źródło: canva/AmalliaEka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: filozofiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy