Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?
canva/icetocker

Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?

13 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Pomyślcie więc ile obierek marnuje się każdego dnia i w każdym roku. Tak, marnuje, bo obierki są podobnie jadalne, jak ziemniaki. Zobaczcie, jak można wykorzystać obierki po ziemniakach.

Jeśli obieracie ziemniaki tradycyjnym nożem, powstają grube, mięsiste obierki. To znaczy, że wraz ze skórką usuwacie też sporą ilość miąższu. Takie obierki, aż proszą się, by je wykorzystać. Jeśli jednak będziecie chcieli spożytkować ziemniaczane obierki pamiętajcie, żeby przed przystąpieniem do obierania, ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i opłukać.

Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?

Z obierek po ziemniakach możecie przygotować chipsy. Obierki muszą być suche i mniej więcej tej samej grubości. Po pokrojeniu ich na kawałki wystarczy wrzucić je na rozgrzany olej i usmażyć na rumiano. Można je też upiec w piekarniku o temp. 180 st. C. Wcześniej trzeba je tylko oprószyć przyprawami i skropić olejem.

Panierowane i smażone obierki ziemniaczane to druga, pyszna propozycja. Wystarczy roztrzepać jajko z solą i pieprzem, dodać obierki, wymieszać. Obierki wyjąć, panierować w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na obierkach ziemniaczanych można ugotować smaczny bulion. Wystarczy dodać do nich trochę obierek z marchewki, cebuli, liście pora oraz listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalać je wodą i gotować ok. 1,5 godziny. Taki bulion można podzielić na porcje, zamrozić i wzbogacać nim zupy.

Obierki ziemniaczane doskonale też smakują zapiekane. Trzeba je wymieszać z kwaśną śmietaną, oprószyć solą i pieprzem i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Potem wystarczy je posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 20 min w 200 st. C.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciekawe zastosowania obierek po ziemniakach

Obierek ziemniaczanych można użyć zamiast tartej bułki. Trzeba je tylko podsuszyć np. w piekarniku, a potem drobno posiekać.

Podsmażone na oleju obierki ziemniaczane będą także doskonałym dodatkiem do zup kremów, a także sałatek.

Na naszej stronie znajdziecie też pomysły na wykorzystanie skórki od banana , a także obierek z ogórków .

smażone obierki ziemniaczane
smażone obierki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/Marco_Piunti

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: magazyn-kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy