Smakosze.pl

canva/Ani_Ku, Getty Images

Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Już nigdy ich nie wyrzucisz, mamy najlepsze sposoby

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Skorupki po jajkach stanowią całkiem dużą część odpadków, które produkowane są każdego dnia w wielu domach. Nie warto ich jednak wyrzucać, ponieważ mają mnóstwo ciekawych zastosowań. Niżej zdradzamy sposoby na użyźnienie gleby, wyczyszczenie blendera czy sprzątanie przy użyciu skorupek po jajkach.

Skorupki po jajkach jawią się większości Polaków jako bezużyteczny odpadek, którego należy się jak najszybciej pozbyć. Okazuje się jednak, że skorupki mogą przydać się w każdym gospodarstwie domowym.

Kawa ze skorupkami jajek

Codziennie miliony ludzi na całym świecie raczy się swoim ulubionym napojem - kawą. Skorupki po jajkach przydają się jako dodatek do kawy. Wyczyszczone i zmielone skorupki wystarczy wsypać do kubka z płynem i wypić.

Rozdrobnione skorupki wzmacniają aromat kawy, przez co dodanie ich pozytywnie wpływa na przyjemność z picia. Dodatkowo wapń zmniejsza jej kwasowy odczyn, co ułatwia trawienie i zmniejsza ewentualne problemy żołądkowe.

Ciekawym sposobem na wykorzystanie skorupek, jest wrzucenie kilku z nich do blendera, zalanie wodą i włączenie urządzenia. Podczas ich mielenia ostrza oczyszczą się, a dodatkowo same naostrzą.

Uniwersalny środek do czyszczenia ze skorupek po jajkach

Jeśli potrzebujesz silnego specyfiku do czyszczenia najróżniejszych powierzchni, skorupki przychodzą z pomocą. Wystarczy je zmielić na jak najdrobniejszy pył i połączyć z sodą oczyszczoną.

Przed czyszczeniem pozostaje wymieszać proszek z wodą i już można nakładać pastę na zabrudzone miejsca. Sprawdza się w czyszczeniu kafelek łazienkowych, zlewów, przypalonych garnków i wielu innych.

Skorupki można również pokruszyć i wsypać do ziemi doniczkowej. Mnogość minerałów użyźni glebę, dzięki czemu rośliny będą szybko się rozwijać i z łatwością osiągną ogromne rozmiary.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst  wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Canva/piotr_malczyk, Getty Images
Canva/piotr_malczyk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: regiodom; dom.wp

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >

Produkty

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >