Znany kucharz pokazał, jak robi kompot jabłkowy. Na takie dodatki do owoców sam nigdy bym nie wpadł
Znany z Internetu kucharz pokazał swój sposób na kompot jabłkowy. To, co do niego dodaje, może zadziwić niejedną gospodynię. Jednak to właśnie dzięki tym dodatkom kompot smakuje doskonale. Poznaj przepis oraz niezbędne produkty i przygotuj ten znakomity napój dla swojej rodziny.
Kucharz zdradza sposób na kompot jabłkowy
Znany z kanału Kocham Gotować Piotr Ogiński zaprezentował swój przepis na kompot jabłkowy. Napój przygotowany według jego porad smakuje niezwykle i zupełnie inaczej niż zawsze. Wszystko dlatego, że dodaje do niego kilka nietypowych, lecz niezbędnych dla smaku przypraw.
Są tanie i co istotne popularne, więc nie będziesz miała problemu z ich dostępnością. Dokładnie przedstawię ci je w dalszej części. Najważniejsze jednak, że dzięki nim kompot jest doskonały i znika w mig. Dlatego od razu przygotuj go w większych ilościach.
Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszegoJabłka i kilka niezwykłych dodatków
Oprócz jabłek będziesz potrzebowała imbiru oraz kilku przypraw. To właśnie dzięki nim kompot z jabłek może smakować lepiej, a przy okazji świetnie orzeźwiać i gasić pragnienie. A to może przydać się nadchodzące upały. Wszystkie dodatki i produkty wraz z dokładną gramaturą umieściłem na liście znajdującej się poniżej. Przygotuj niezbędne produkty i zaczynamy gotowanie kompotu.
Składniki:
- 6 dużych jabłek
- 2,5 l wody
- kawałek imbiru
- anyż
- kardamon
- 1 laska cynamonu
- goździki
- świeże liście mięty
- skórka z pomarańczy
- kawałki pomarańczy
- 20 g miodu
Przepis na kompot jabłkowy
Jabłka umyj, a następnie pokrój w ćwiartki. Z każdej części pozbądź się gniazd nasiennych. Do dużego garnka wlej wodę oraz wsyp owoce.
Do jabłek po pół łyżeczki anyżu oraz kardamonu. Dołóż też laskę cynamonu, kilka goździków oraz kawałek obranego i pokrojonego imbiru. Całość doprowadź do zagotowania, a następnie gotuj przez 5 minut.
Po tym czasie dodaj liście mięty i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowy kompot przelej do szklanej butelki lub dzbanka. Włóż do niego startą skórkę oraz kawałek pomarańczy. Na koniec dodaj miód. Całość wymieszaj i gotowe. Sprawdź, jak zrobić dżem z rabarbaru oraz dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać, podczas gotowania rosołu.