Dodaj do kawy zamiast kalorycznego cukru. Wyjdzie zdrowsza i smaczniejsza
Dla tych, którzy nie mogą odzwyczaić się od słodzenia kawy albo potrzebują robić to małymi krokami, mamy dzisiaj alternatywę. Doprawiona taką słodyczą kawa jest nie tylko zdrowsza od zasypanej cukrem, ale też smaczniejsza.
Czym słodzić kawę
Bariści w modnych kawiarniach prowadzą od kilku lat wojnę ze słodzeniem kawy, słusznie zauważając, że cukier maskuje smak, którego tak bardzo pożądamy. Jednak nie każda kawa obejdzie się bez odrobiny słodyczy. Sięgamy wtedy po cukier, o którym jednak zbyt rzadko mówi się, że to bodaj wróg nr 1 zdrowego żywienia.
A przecież źródeł słodkiego smaku jest znacznie więcej. Nawet jeśli jakiś produkt zawiera cukier, może zawierać go w zdrowszej postaci albo przynajmniej w lepszym składzie. Jasne, dosmaczanie kawy cynamonem nie jest alternatywą dla słodzenia – cynamon, choć często polecany do takiej roli, nie jest przecież wcale słodki – ale już kostka gorzkiej czekolady? Dlaczego nie.
Ceny truskawek poszły w dół. Ciężko uwierzyć, ile już kosztuje koszykZdrowotna gorzka czekolada
Zaraz zaraz – zapytają niektórzy – ale czy gorzka czekolada nie jest słodyczem jak każdy inny? Odpowiedź brzmi: słodyczem – tak, jak każdy inny – zdecydowanie nie. O ile eliminacja cukierków i batoników z diety to rzecz co najmniej zalecana przez dietetyków, o tyle gorzkiej czekolady wyrzucać z jadłospisu nie trzeba, a wręcz nie warto.
By się przekonać, wystarczy rzucić okiem na skład dwóch czekolad, które znajdziemy z łatwością na półce każdego sklepu: porównajmy gorzką i mleczną czekoladę tej samej marki. Kalorycznością nie będą się przesadnie różniły, ale już wartości odżywcze pokazują, że to produkty z zupełnie różnych bajek.
Słodzenie kawy czekoladą
Gorzka czekolada o zawartości 80 proc. kakao będzie miała maksymalnie kilkanaście gram cukru w stu gramach, w porównaniu do zapewne ok. 60 w czekoladzie mlecznej. Dziko różniły się będą również proporcje tłuszczów – oczywiście znowu na korzyść czekolady gorzkiej, która jest bogata w zdrowe tłuszcze nienasycone. Nawet zawartość białka czy błonnika – makroskładnika, który niekoniecznie kojarzymy z czekoladą w ogóle – jest zauważalnie wyższa w czekoladzie gorzkiej. A są jeszcze witaminy i mikroelementy, takie jak magnez, a także przeciwutleniające i przeciwzapalne polifenole. W wypadku tego produktu żart o tym, że skoro kakao jest owocem, to czekolada jest sałatką owocową, nabiera nowego wymiaru.
Dlatego warto gorzką kawę zagryzać gorzką czekoladą, ale jeśli ktoś potrzebuje posłodzić czymś napar, jest i na to sposób. Czekolada rozpuści się przecież z łatwością w gorącym napoju, a jeszcze łatwiej, jeśli będzie wcześniej starta na tarce. Emulsyjny, zaprawiony słodkim kakaowym deserem płyn to dobry krok w kierunku wyeliminowania cukru z kawy, a zarazem wprowadzenia jednej z nielicznych zdrowych słodkich przekąsek do naszej diety.
Wypróbuj też przepis na puszyste naleśniki i poznaj prognozy cen truskawek. Przypominamy też nasz wielki test czekolad dostępnych w sklepach i wywiad ze znawcą czekolad rzemieślniczych.