Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis
Lubicie cukinię? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis na ich przygotowanie. Potem będziecie mogli je smażyć i zapiekać. Jeśli tylko uda wam się kupić ten rarytas albo w waszym ogrodzie rośnie cukinia, przygotujcie potrawę z jej kwiatami. Jest niezwykle smaczna i delikatna.
Kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Bez problemu można je kupić i przyrządza się je na wiele sposobów. U nas rzadko można je spotkać na bazarach. Prędzej poprosić o nie znajomego, który hoduje cukinię na działce.
Kwiaty cukinii mogą być żeńskie lub męskie. Żeńskie mają na końcu małą cukinię, męskie to sam kwiat i łodyga. Oba smakują tak samo i można je w ten sam sposób przyrządzać.
Co zrobić z kwiatów cukinii?
Kwiaty cukinii można jeść na surowo, smażyć i zapiekać. Chyba najsmaczniejsze są smażone w tempurze , ale można je też smażyć w klasycznym cieście naleśnikowym.
Doskonale smakują również nadziewane, np. serem z dodatkami albo mięsem, a potem smażone lub zapiekane. Dodaje się je do risotto, omletów, tart i pizzy. Surowe stanowią doskonałe urozmaicenie i ozdobę sałatek.
Jak przygotować kwiaty cukinii do jedzenia?
Przed spożyciem kwiaty cukinii należy najpierw opłukać pod letnią, bieżącą wodą. Potem trzeba je dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
Teraz należy rozchylić kwiat i usunąć z jego środka pręciki. Najłatwiej je uszczypać przy pomocy paznokci. By ułatwić sobie zadanie, kwiat cukinii można rozciąć z jednej strony, a potem bez problemu usunąć pręciki. Teraz kwiaty cukinii są gotowe do przyrządzania.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kwiaty cukinii smażone w cieście , a także na kwiaty cukinii nadziewane ricottą .
Źródło zdjęcia: canva/marcobir
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
-
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: kuchnia-domowa