Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-29T220419.981

canva/Almaje

Jak wykorzystać w kuchni nektarynki?

6 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Słodkie nektarynki często lądują w naszych sklepowych koszykach. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, w jaki sposób możemy je wykorzystać w naszych kuchniach. Owoce są nie tylko źródłem cennych witamin i składników odżywczych, ale również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Nektarynki należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Zazwyczaj jemy je same lub dodajemy do sałatek owocowych. Okazuje się, że te uwielbiane owoce możemy wykorzystać na wiele innych bardzo kreatywnych sposobów!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto jeść nektarynki?

Nektarynki należą do niskokalorycznych produktów. W 100 g tych owoców znajdziemy jedynie 46 - 48 kcal! Dlatego, są one polecane wszystkim osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo charakteryzuje je niski indeks glikemiczny.

Ten letni przysmak zawiera także sporo błonnika pokarmowego, który ułatwia przemianę materii oraz sprawia, że po zjedzeniu tych owoców dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. W jaki sposób wykorzystać nektarynki w kuchni?

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T212356.593

Przepyszna sałatka z buraków na zimę

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać nektarynki w kuchni?

Nektarynki możemy podawać na surowo np. w sałatce owocowej, jak i jako dodatek do owocowych koktajli. Można z nich przyrządzić również lody oraz sorbety. Przygotowując potrawy z nektarynek, powinniśmy je przyrządzać krótko przed podaniem, aby zapobiec stracie cennych wartości spożywczych oraz ciemnieniu owoców.

Nektarynki z powodzeniem mogą być również składnikiem ciast oraz mięs. Doskonale komponują się m.in. z grillowanym kurczakiem oraz klasyczną polędwicą. Zachęcamy do kulinarnych poszukiwań!

Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na pyszne potrawy m.in. wyborny sok z agrestu na zimę oraz nietypowy sposób na pieczonego indyka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >

Porady

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Czytaj więcej >

Porady

Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje

Czytaj więcej >