Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-29T220419.981

canva/Almaje

Jak wykorzystać w kuchni nektarynki?

29 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Słodkie nektarynki często lądują w naszych sklepowych koszykach. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, w jaki sposób możemy je wykorzystać w naszych kuchniach. Owoce są nie tylko źródłem cennych witamin i składników odżywczych, ale również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Nektarynki należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Zazwyczaj jemy je same lub dodajemy do sałatek owocowych. Okazuje się, że te uwielbiane owoce możemy wykorzystać na wiele innych bardzo kreatywnych sposobów!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto jeść nektarynki?

Nektarynki należą do niskokalorycznych produktów. W 100 g tych owoców znajdziemy jedynie 46 - 48 kcal! Dlatego, są one polecane wszystkim osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo charakteryzuje je niski indeks glikemiczny.

Ten letni przysmak zawiera także sporo błonnika pokarmowego, który ułatwia przemianę materii oraz sprawia, że po zjedzeniu tych owoców dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. W jaki sposób wykorzystać nektarynki w kuchni?

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T212356.593

Przepyszna sałatka z buraków na zimę

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać nektarynki w kuchni?

Nektarynki możemy podawać na surowo np. w sałatce owocowej, jak i jako dodatek do owocowych koktajli. Można z nich przyrządzić również lody oraz sorbety. Przygotowując potrawy z nektarynek, powinniśmy je przyrządzać krótko przed podaniem, aby zapobiec stracie cennych wartości spożywczych oraz ciemnieniu owoców.

Nektarynki z powodzeniem mogą być również składnikiem ciast oraz mięs. Doskonale komponują się m.in. z grillowanym kurczakiem oraz klasyczną polędwicą. Zachęcamy do kulinarnych poszukiwań!

Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na pyszne potrawy m.in. wyborny sok z agrestu na zimę oraz nietypowy sposób na pieczonego indyka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >