Smakosze.pl
Sok z agrestu

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Choć agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś, niektórzy mają dostęp do krzewów z okazałymi owocami. Warto przygotować sok z agrestu na zimę, aby mieć szansę na picie go poza sezonem. Co ciekawe, zrobienie go jest banalnie proste, co pokazuje poniższa receptura.

Sok z agrestu jest wyjątkowo zdrowym produktem. Można znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu. 

Dla ludzi chcących móc korzystać z powyższych dobrodziejstw zalecamy sporządzenie soku, który może wytrwać wiele miesięcy. Mimo iż gotowanie zmniejsza zawartość witamin, cały czas napój ten jest wskazany dla wielu osób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok agrestowy

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg agrestu

  • 0,5 kg cukru

  • 2 litry wody

Zacznij od umycia owoców agrestu i wyrwania z nich czarnych ogonków. Oczyszczone owoce przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Postaw go na gazie i gotuj, aż agrest stanie się miękki.

Wątróbka z cebulką

Ile czasu smażyć wątróbkę?

CZYTAJ DALEJ

Na osobnym garnku lub misce połóż sito i przelej przez nie ugotowany agrest. Owoce dociśnij drewnianą łyżką, aby wydobyć z nich cały zawarty w nich sok. Ostudź płyn.

Do soku dodaj cukier i zagotuj, cały czas mieszając. Po minucie przelej sok do wymytych i wyparzonych słoików, zakręć je i opatul ręcznikiem na 20 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Agrest

Źródło: canva/bruev, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >