Jak przygotować sok z agrestu na zimę?
Choć agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś, niektórzy mają dostęp do krzewów z okazałymi owocami. Warto przygotować sok z agrestu na zimę, aby mieć szansę na picie go poza sezonem. Co ciekawe, zrobienie go jest banalnie proste, co pokazuje poniższa receptura.
Sok z agrestu jest wyjątkowo zdrowym produktem. Można znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu.
Dla ludzi chcących móc korzystać z powyższych dobrodziejstw zalecamy sporządzenie soku, który może wytrwać wiele miesięcy. Mimo iż gotowanie zmniejsza zawartość witamin, cały czas napój ten jest wskazany dla wielu osób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sok agrestowy
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
1 kg agrestu
0,5 kg cukru
2 litry wody
Zacznij od umycia owoców agrestu i wyrwania z nich czarnych ogonków. Oczyszczone owoce przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Postaw go na gazie i gotuj, aż agrest stanie się miękki.
Na osobnym garnku lub misce połóż sito i przelej przez nie ugotowany agrest. Owoce dociśnij drewnianą łyżką, aby wydobyć z nich cały zawarty w nich sok. Ostudź płyn.
Do soku dodaj cukier i zagotuj, cały czas mieszając. Po minucie przelej sok do wymytych i wyparzonych słoików, zakręć je i opatul ręcznikiem na 20 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Źródło: canva/bruev, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl