Łatwy sposób na pyszny obiad - pieczony indyk w morelowym sosie
Szukasz pomysłu na pyszny niedzielny obiad? Polecamy pieczonego indyka faszerowanego morelami. Cudowne danie z niebanalnym wnętrzem z pewnością przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wymagającym członkom rodziny. Jak je zrobić?
Lubisz kulinarne eksperymenty? Z pewnością zachwycisz się pysznym soczystym indykiem z oryginalnym morelowym farszem. Danie wspaniale będzie się prezentować m.in. z gotowanymi ziemniakami oraz bukietem surówek (np. orzeźwiającej z ogórka i cukinii oraz pikantnej z marchwi). Jak je zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczonego indyka faszerowanego morelami
Składniki:
dowolna przyprawa do indyka
800 g filetu z indyka
200 g suszonych moreli
3 łyżki masła
1 cebula
3 łyżki śmietany 30%
Sposób wykonania:
Namocz morele. Oprósz filet z indyka dowolną przyprawą do indyka lub miksem ulubionych ziół. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym wcześniej łyżką masła.
Oczyść cebulę i drobno ją posiekaj. Pokrój 6 suszonych moreli. Cebulę zeszklij na pozostałym maśle, dodaj do niej pokrojone owoce, pół szklanki wody oraz śmietanę.
Chwilę pogotuj, a następnie zmiksuj całość. Polej mięso sosem, a następnie obłóż resztą moreli. Zapiekaj mięso pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
źródło: winiary