Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-07T214707.253

canva/marekuliasz

Łatwy sposób na pyszny obiad - pieczony indyk w morelowym sosie

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na pyszny niedzielny obiad? Polecamy pieczonego indyka faszerowanego morelami. Cudowne danie z niebanalnym wnętrzem z pewnością przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wymagającym członkom rodziny. Jak je zrobić?

Lubisz kulinarne eksperymenty? Z pewnością zachwycisz się pysznym soczystym indykiem z oryginalnym morelowym farszem. Danie wspaniale będzie się prezentować m.in. z gotowanymi ziemniakami oraz bukietem surówek (np. orzeźwiającej z ogórka i cukinii oraz pikantnej z marchwi). Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczonego indyka faszerowanego morelami

Składniki:

  • dowolna przyprawa do indyka

  • 800 g filetu z indyka

  • 200 g suszonych moreli

  • 3 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 3 łyżki śmietany 30%

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T193713.713

Czy należy wrzucać mięso na rosół na wrzątek, czy zimną wodę?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Namocz morele. Oprósz filet z indyka dowolną przyprawą do indyka lub miksem ulubionych ziół. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym wcześniej łyżką masła.

Oczyść cebulę i drobno ją posiekaj. Pokrój 6 suszonych moreli. Cebulę zeszklij na pozostałym maśle, dodaj do niej pokrojone owoce, pół szklanki wody oraz śmietanę.

Chwilę pogotuj, a następnie zmiksuj całość. Polej mięso sosem, a następnie obłóż resztą moreli. Zapiekaj mięso pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >