Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?
canva/UllrichG, Getty Images

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki stanowią tak częsty dodatek do głównego dania, że gotujemy je praktycznie każdego dnia. Jeśli decydujesz się na wylanie wody po kartoflach, popełniasz ogromny błąd. Stanowi ona doskonały nawóz do roślin, czy zagęstnik do zup i sosów.

Woda po gotowaniu kartofli najczęściej ląduje w rurach odpływowych zlewu zaraz po odcedzeniu ziemniaków. Jest to jednak ogromna strata, ponieważ ma ona genialne właściwości.

Obecnie panuje moda na prowadzenie życia w stylu "zero waste", a więc ludzie próbują ograniczać do minimum odpadki, które generują. Ponowne wykorzystanie wody świetnie wpisuje się w to zagadnienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Woda po ziemniakach jako zagęstnik

Gotując posiłek, często dodajemy do sosów czy zup odrobinę mąki lub skrobi ziemniaczanej zmieszanej z wodą. W taki sposób chcemy je wygodnie zagęścić.

Zamiast mąki można jednak spróbować wlać do garnka wodę po kartoflach. Bulwy te zawierają w sobie mnóstwo skrobi, którą oddają wodzie. Warto przy tym pamiętać, aby jej zbytnio nie posolić - inaczej można zniszczyć całe danie.

Nawóz roślinny

W tym przypadku również nie należy dodawać soli do gotujących się kartofli, ponieważ jej nadmiar może zaburzyć rozwój, a nawet całkowicie zniszczyć podlewaną roślinę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy skarb, wzięty za ziemniaka. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszne kluski śląski w ekspresowym tempie.

W wodzie kumulują się również minerały z bulw, które można ponownie wykorzystać do odżywiania swoich ulubionych roślin. Po okazjonalnym podlaniu takim nawozem będą pięknie i bujnie rosnąć.

Woda po pyrkach jako płukanka do włosów

Wiele specjalistów z dziedziny fryzjerstwa zaleca, aby płukać nią raz na jakiś czas włosy po kąpieli. Płukanka taka odżywia włosy, nadaje im blasku, a także wzmacnia. Należy jednak pamiętać, że wykazuje przy okazji właściwości przyciemniające, więc trzeba uważać przy płukaniu rozjaśnionych włosów.

Niektórzy stosują ją również do namaczania skóry stóp i dłoni. Woda nawilża, odżywia, odbudowuje oraz chroni przed stanami zapalnymi.

Ziemniaki

Źródło: canva/Hüseyin Zengin, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy