Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
Chleb jest podstawowym produktem w naszym jadłospisie. Czasami jednak zdarza się, że zabraknie nam drożdży czy zakwasu do jego przygotowania, a sklepy będą zamknięte. Dzisiejszy przepis pomoże wam przygotować smaczny wypiek nawet wtedy. Sprawdźcie koniecznie.
Domowy chleb na drożdżach może być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy do jego przyrządzenia użyjemy miodu . Co jednak zrobić, gdy okaże się, że żadnego z tych składników nie mamy? Prosty patent na pieczywo na sodzie oczyszczonej sprawdzi się doskonale. Spróbujecie?
Przepis na doskonały chleb domowy bez drożdży i zakwasu
Składniki:
-
350 g mąki pszennej
-
200 ml wody
-
2 łyżeczki octu
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
czarnuszka, siemię lniane lub sezam do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy, a następnie wlewamy ocet oraz wodę.
Łączymy składniki łyżką, a następnie sprawnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę ciasta i umieszczamy ją w formie. Nożem wykonujemy w niej nacięcia — niech będą dość głębokie.
Wierzch masy posypujemy ziarnami, jeśli mamy na to ochotę, a następnie wstawiamy do piekarnika na godzinę. W tym czasie chleb zwiększy objętość i lekko się zrumieni. Wyjmujemy go i studzimy przed pokrojeniem.
Wskazówki:
-
Jeśli nie macie octu, zastąpcie go sokiem wyciśniętym z cytryny. Chleb też się uda.
-
Przed krojeniem warto przykryć chleb wilgotną ściereczką. Zabieg pomoże zmiękczyć skórkę i ułatwi dzielenie bochenka.
-
Chleb bez drożdży najlepiej smakuje jedzony na świeżo. Kolejnego dnia będzie już bardziej zbity.
Źródło zdjęcia: canva/marcinm111
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: czystysmak