Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
canva/Dar1930

Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni

6 czerwca 2022

Chleb jest podstawowym produktem w naszym jadłospisie. Czasami jednak zdarza się, że zabraknie nam drożdży czy zakwasu do jego przygotowania, a sklepy będą zamknięte. Dzisiejszy przepis pomoże wam przygotować smaczny wypiek nawet wtedy. Sprawdźcie koniecznie.

Domowy chleb na drożdżach może być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy do jego przyrządzenia użyjemy miodu . Co jednak zrobić, gdy okaże się, że żadnego z tych składników nie mamy? Prosty patent na pieczywo na sodzie oczyszczonej sprawdzi się doskonale. Spróbujecie?

Przepis na doskonały chleb domowy bez drożdży i zakwasu

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej

  • 200 ml wody

  • 2 łyżeczki octu

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • czarnuszka, siemię lniane lub sezam do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy, a następnie wlewamy ocet oraz wodę.

Łączymy składniki łyżką, a następnie sprawnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę ciasta i umieszczamy ją w formie. Nożem wykonujemy w niej nacięcia — niech będą dość głębokie.

Wierzch masy posypujemy ziarnami, jeśli mamy na to ochotę, a następnie wstawiamy do piekarnika na godzinę. W tym czasie chleb zwiększy objętość i lekko się zrumieni. Wyjmujemy go i studzimy przed pokrojeniem.

Wskazówki:

  • Jeśli nie macie octu, zastąpcie go sokiem wyciśniętym z cytryny. Chleb też się uda.

  • Przed krojeniem warto przykryć chleb wilgotną ściereczką. Zabieg pomoże zmiękczyć skórkę i ułatwi dzielenie bochenka.

  • Chleb bez drożdży najlepiej smakuje jedzony na świeżo. Kolejnego dnia będzie już bardziej zbity.

Chleb na sodzie oczyszczonej jest smaczny i prosty w przygotowaniu
Chleb na sodzie oczyszczonej jest smaczny i prosty w przygotowaniu

Źródło zdjęcia: canva/marcinm111

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czystysmak

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy