Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową kiszkę ziemniaczaną?
canva/CCat82, Getty Images

Jak zrobić domową kiszkę ziemniaczaną?

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszka ziemniaczana swojego czasu podawana była w domach mniej zamożnych Polaków - dzisiaj jedzona jest przez wszystkich. Przepis, który zdradzamy, jest banalnie prosty i z łatwością wykonasz go we własnej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do kiszki są tanie i ogólnodostępne, więc na tak pyszny i sycący obiad nie wydasz fortuny.

Kiszka ziemniaczana najbardziej popularna jest w kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i innych pożywnych produktów Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy, ponieważ szybko wypełnia brzuch i daje mnóstwo energii.

Podczas wypełniania wieprzowych kiszek lub osłonek białkowych masą ziemniaczaną, nie przesadź z jej ilością. Podczas pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i jeśli będzie go za dużo, może rozsadzić kiszki od środka, niszcząc całą twoją pracę.

Przepis na kiszę ziemniaczaną

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 300 g boczku wędzonego

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 4 jajka

  • jelita wieprzowe

  • olej

Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę, wrzucenia go na suchą, chłodną patelnię i postawienia jej na niewielkim gazie. Wytapiaj powoli tłuszcz z boczku, aż stanie się chrupiącymi skwarkami. Po chwili dodaj do nich posiekaną cebulę i zeszklij ją. Odstaw do ostudzenia.

Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wbij do nich jajka, wsyp sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz boczek z cebulą. Wymieszaj masę dokładnie, aż stanie się jednolita. Jelita umyj w bieżącej wodzie.

Masę ziemniaczaną włóż do maszynki do mięsa, nałóż na nią nakładkę do kiełbas i załóż jelito. Zawiąż jeden koniec. Wypełnij je farszem dość luźno i zawiąż drugą końcówkę. Ułóż kiszkę na papierze do pieczenia, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 80 minut, w połowie przewracając kiszkę na drugą stronę.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aromatyczne i chrupiące pieczone ziemniaki. Ten tekst pokazuje sposób na domową kiełbasę krakowską.

Upieczona kiszka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/MNstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dietamojapasja; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy