Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Znamy najlepszy patent
canva/twity1

Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Znamy najlepszy patent

9 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pamiętacie babciny rosół z domową krajanką? Jeśli tak jak my, z rozrzewnieniem wspominacie tamten smak, nie pozostawiajcie go w sferze marzeń. Powiemy wam, jak zrobić domowy makaron do rosołu, bo znamy na niego najlepszy patent. A gdy podacie go do rosołu z kury, na wasz stół wrócą doskonałe smaki dzieciństwa. Kiedyś robienie domowego makaronu do rosołu było czymś normalnym. Ceniono jego smak, ale też w sklepach trudno było kupić gotowy makaron. Dziś już mało kto zadaje sobie tyle trudu, by przygotować krajankę własnoręcznie.

A w sumie zrobienie domowego makaronu do rosołu nie jest trudne. Wymaga tylko nieco siły przy zagniataniu ciasta i jego wałkowaniu. Składniki są banalne — to mąka, jajka, sól i odrobina wody. Dokładny przepis podajemy niżej.

Receptura na domowy makaron do rosołu

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • woda

Przygotowanie domowego makaronu

Mąkę przesiej na stolnicę, usyp z niej stożek, zrób w nim wgłębienie. W dołek wbij jajka, dodaj trochę soli, zamieszaj je z mąką.

Potem dodawaj do składników po trochu wody i cały czas je mieszaj, tak by wstępnie się połączyły. Potem zagnieć gładkie, ale dość twarde ciasto.

Ciasto podziel na 3-4 kawałki. Podsypując lekko mąką, każdy rozwałkuj na cienki placek. Placki rozłóż na ściereczkach i pozwól im podeschnąć.

Każdy placek pokrój w pasy o szerokości 6-7 cm. Paski ciasta ułóż na sobie, a potem pokrój w cienkie kluski. Kluski rozrzuć po stolnicy, by się nie posklejały.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj. Gotuj je do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wtedy makaron odcedź, przelej zimną wodą i osącz. W naszym serwisie znajdziesz wskazówki, jak ugotować rosół jak u babci . Poznasz też przepis Magdy Gessler na doskonały rosół .

rosół z makaronem
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy