Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
500 g uniwersalnej mąki pszennej
-
280 ml wody
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. Wodę delikatnie podgrzewamy — powinna mieć temperaturę znacznie wyższą od pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito do większej miski.
W powstałym kopczyku robimy dołek i wlewamy masło. Wsypujemy sól, po czym, stopniowo wlewając wodę, mieszamy składniki szpatułą. Gdy się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto na pierogi dłońmi.
Po około 15 minutach zagniatania uzyskamy miękką i elastyczną masę, idealną do wypełniania jej farszem. Gotowe ciasto na pierogi warto podzielić na części i rozwałkowywać je partiami. W ten sposób nie będzie wysychało.
Po pomysły na smakowite pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je z bobem . Ten natomiast zawiera wskazówki przydatne podczas przygotowywania pierogów z mięsem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
-
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
-
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: kuchnia.wp, zajadam