Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik

Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik

Farsz na pierogi z mięsem
canva/Qwart

Farsz na pierogi z mięsem czasem wychodzi suchy i bez smaku? Żaden problem. Pomoże nam prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy odrobiny wody lub bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nie pożałujecie. Pierogi z mięsem wyjdą idealnie.

Nie da się ukryć, że farsz na pierogi z mięsem musi być odpowiednio wilgotny. Właściwej konsystencji nada mu wlanie do ugotowanego mięsa odrobiny bulionu. Warto spróbować — będzie pysznie. Pierogi w takim wydaniu zasmakują każdemu.

Przepis na znakomite pierogi z mięsem

Składniki na farsz:

  • 1 kg mięsa wołowego

  • 3 średnie marchewki

  • 1 mała pietruszka

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • woda

Przyprawy:

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól w ilości do smaku

Jak przygotować idealny farsz na pierogi z mięsem?

Mięso na farsz oczyszczamy. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy pojawiającą się na powierzchni pianę. Wrzucamy przyprawy w kawałku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut.

Włoszczyznę obieramy, a następnie umieszczamy ją w garnku z mięsem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny. Wywar odcedzamy, a mięso i warzywa mielimy w maszynce. Farsz na pierogi z mięsem jest już prawie gotowy.

Farsz na pierogi z mięsem doprawiamy solą, a jeśli się kruszy, podlewamy odrobiną bulionu tak, by uzyskać delikatną, dość zwartą i jednolitą masę. Szklanka płynu powinna wystarczyć.

Przygotowanie pierogów z mięsem:

Mąkę przesiewamy przez sito i robimy w niej dołek. Wbijamy do niego jajko oraz wsypujemy sól. Powoli wlewamy wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Płyn dodajemy partiami do czasu, aż uzyskamy gładką i miękką masę.

Odkładamy je na bok na kwadrans, uprzednio przykrywając ściereczką. Rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinamy koła, a następnie układamy na nich farsz na pierogi z mięsem.

Składamy na pół i starannie łączymy brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się w miejsce łączenia. Pierogi z mięsem gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Podajemy z wybraną okrasą. Smacznego.

Po inne pomysły na smakowite pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na smakowitą słodką wersję tego rarytasu według siostry Anastazji, a także jarski farsz z kaszą i serem.

Pierogi z mięsem są wyborne, gdy farsz jest wilgotny
canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku, followthetaste