Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik
Farsz na pierogi z mięsem czasem wychodzi suchy i bez smaku? Żaden problem. Pomoże nam prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy odrobiny wody lub bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nie pożałujecie. Pierogi z mięsem wyjdą idealnie.
Nie da się ukryć, że farsz na pierogi z mięsem musi być odpowiednio wilgotny. Właściwej konsystencji nada mu wlanie do ugotowanego mięsa odrobiny bulionu. Warto spróbować — będzie pysznie. Pierogi w takim wydaniu zasmakują każdemu.
Przepis na znakomite pierogi z mięsem
Składniki na farsz:
1 kg mięsa wołowego
3 średnie marchewki
1 mała pietruszka
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
woda
Przyprawy:
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól w ilości do smaku
Jak przygotować idealny farsz na pierogi z mięsem?
Mięso na farsz oczyszczamy. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy pojawiającą się na powierzchni pianę. Wrzucamy przyprawy w kawałku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut.
Włoszczyznę obieramy, a następnie umieszczamy ją w garnku z mięsem. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny. Wywar odcedzamy, a mięso i warzywa mielimy w maszynce. Farsz na pierogi z mięsem jest już prawie gotowy.
Farsz na pierogi z mięsem doprawiamy solą, a jeśli się kruszy, podlewamy odrobiną bulionu tak, by uzyskać delikatną, dość zwartą i jednolitą masę. Szklanka płynu powinna wystarczyć.
Przygotowanie pierogów z mięsem:
Mąkę przesiewamy przez sito i robimy w niej dołek. Wbijamy do niego jajko oraz wsypujemy sól. Powoli wlewamy wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Płyn dodajemy partiami do czasu, aż uzyskamy gładką i miękką masę.
Odkładamy je na bok na kwadrans, uprzednio przykrywając ściereczką. Rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinamy koła, a następnie układamy na nich farsz na pierogi z mięsem.
Składamy na pół i starannie łączymy brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się w miejsce łączenia. Pierogi z mięsem gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Podajemy z wybraną okrasą. Smacznego.
Po inne pomysły na smakowite pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na smakowitą słodką wersję tego rarytasu według siostry Anastazji, a także jarski farsz z kaszą i serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Źródło: kwestiasmaku, followthetaste