Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić idealne faworki na tłusty czwartek?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.02.2022 01:00

Jak zrobić idealne faworki na tłusty czwartek?

Jak zrobić idealne faworki na tłusty czwartek?
canva/czarny_bez

Faworki, inaczej chrust, to tradycyjne wypieki przygotowywane na tłusty czwartek. Delikatne, kruche, słodkie i pulchne ciasteczka oprószone cukrem pudrem są świetnym deserem w najsłodszy dzień w roku. Jak zrobić idealne faworki na tłusty czwartek?

Tłusty czwartek, czyli święto każdego łasucha, przypada na ostatni czwartek przed Wielkanocą, w 2022 r. obchodzimy go 24go lutego. W tłusty czwartek nie liczymy kalorii, a ilość zjedzonych pączków i faworków. Sprawdź, jak zrobić idealne faworki i sprawić najbliższym pyszną i słodką niespodziankę.

Faworki kupisz w każdym sklepie przez świętem, jednak te robione w tradycyjny, domowy sposób są o wiele smaczniejsze. W faworkach najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta, aby było puszyste i dobrze napowietrzone. Faworki pod wpływem wysokiej temperatury pęcznieją i zyskują apetyczny, złoty kolor.

Tłusty czwartek nie może odbyć się również bez pączków- tu poznasz przepis na wyśmienite, domowe pączki, idealne na karnawał.

Idealne faworki - wybierz odpowiednią mąkę

Od mąki zależy konsystencja ciasta, a także stopień wchłaniania mokrych składników do faworków. Mąka musi być dobrze oczyszczona i dobrze zmielona, aby była delikatna i lekka, ponieważ takie właśnie są faworki.

Przesiana mąka typ 450 do faworków

Źródło zdjęcia: canva/LightFieldStudios Ciasto na faworki przygotuj z mąki pszennej tortowej typu 450. Ten rodzaj mąki idealnie sprawdzi się zarówno do naszego chrustu, jak i biszkoptu, naleśników, pierogów i lekkich bułek.

Mąkę zawsze dodatkowo przesiej przed wyrabianiem ciasta, aby jeszcze mocniej ją rozdrobnić i spulchnić. W ten sposób otrzymasz idealne faworki i inne desery.

Jak zrobić lekkie i kruche ciasto do faworków?

Ciasto na faworki to ciasto kruche, delikatne, śmietanowe. Kluczem do idealnego chrustu jest długie wyrabianie ciasta, aby było idealnie napowietrzone i tym samym lekkie.

Rozwałkowane ciasto na faworki

Źródło zdjęcia: canva/dr911 Napowietrzone ciasto podczas smażenia będzie rosło, dzięki czemu otrzymamy faworki o idealnym kształcie i smaku. Ciasto na faworki musisz również bardzo dobrze rozwałkować, zbyt gruby kawałek ciasta nie urośnie nawet wtedy, kiedy dobrze je wyrobisz. Ciasto musi być jednolite i elastyczne.

Dlaczego do faworków dodaje się ocet lub spirytus?

Faworki smaży się na dużej ilości tłuszczu, jeśli jednak dodasz do ciasta ocet lub spirytus, znacznie zmniejszysz wchłanianie się oleju do faworków, dzięki czemu nie będą ociekać olejem.

Usmażone faworki

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Składniki te, mimo, iż bardzo esencjonalne i mocne, nie zmienią smaku faworków, a ich dodatek sprawi również, że chrust będzie świetnie spulchniony i naprawdę lekki.

Na jakim tłuszczu smażyć faworki?

Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, aby delikatne ciasto się nie spaliło. Do smażenia chrustu idealnie sprawdzi się olej rzepakowy lub smalec.

Olej rzepakowy do smażenia

Źródło zdjęcia: canva/ChamilleWhite Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz, faworki smaż w dużym garnku z dużą ilością tłuszczu, smaż je również partiami, aby delikatne ciasto nie przykleiło się do siebie.