Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku
canva/kirilllutz

Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku

7 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Chleb w jajku jest kultową przekąską, którą wszyscy doskonale znamy. Jeśli jednak do jajek dodamy mleko, które jest kluczowym dodatkiem i odpowiednie przyprawy, smażony chleb będzie jeszcze smaczniejszy. Jak zrobić chleb w jajku?

Chleb w jajku jest pomysłem na szybką przekąskę dla całej rodziny. Przekąska jest tania i przygotujemy ją z kilku podstawowych składników. Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami, które mamy w domu, obtoczyć w nich chleb i usmażyć na głębokim oleju.

Jak zrobić chleb w jajku? Jedni robią go wyłącznie z jajek, inni dodają przyprawy. Mało kto jednak wie, że do masy jajecznej należy dodać kilka łyżek mąki, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy. Mleko sprawi również, że jajka łatwiej przykleją się do chleba.

Chleb w jajku zróbmy z dodatkiem przypraw- osobiście polecam suszone oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany. Przyprawy to świetnie podkreślają smak, nadają również ładnego aromatu i lekkości całej przekąsce.

Przepis na chleb w jajku

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki chleba

  • 2 jajka

  • 3-4 łyżki mleka

  • szczypta suszonego oregano

  • szczypta słodkiej papryki mielonej

  • szczypta czosnku granulowanego

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak zrobić idealny chleb w jajku?

Jajka wymieszaj z mlekiem, dodaj paprykę, oregano, czosnek granulowany, sól i ponownie wymieszaj.

Każdą kromkę chleba obtocz z dwóch stron w przygotowanej panierce z jajek i mleka, następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor , smacznego.

Pomysł na równie pyszne przekąski? Przygotuj kulki ziemniaczane w złotej panierce . Świetnym pomysłem na szybkie danie lub dodatek do sałatek np. są paluchy serowe , wszyscy je pokochają od pierwszego kęsa.

Kromki chleba
canva/unknown1861

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy