Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealny zakwas na żurek? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych dodatkach
canva/pershinghks, Getty Images; Magdalenawd, Getty Images

Jak zrobić idealny zakwas na żurek? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych dodatkach

9 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Żaden żurek bez dobrego zakwasu nie ma prawa się udać - to on stanowi o smaku i zapachu całej zupy. Gotowy zakwas można łatwo kupić w sklepie, lecz znacznie lepiej jest zrobić go samodzielnie. Niżej uczymy jak tego dokonać. Aby zwiększyć jego aromat, po 3 dniach fermentacji warto dorzucić do niego czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.

Zakwas na żurek jawi się części Polaków jako coś skomplikowanego, wymagającego wieloletniego doświadczenia i wiedzy. W praktyce każdy może go przygotować, w dodatku bez żadnych trudności.

Z zakwasu poza żurkiem możesz przyrządzić także żur (który jest cięższą i gęstszą wersją żurku), zalewajkę czy sos żurkowy. Ten ostatni pysznie komponuje się z mięsami, szczególnie kiełbasami oraz kluskami śląskimi.

Przepis na domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • 100 g żytniej mąki

  • 1 l wody

  • 3 liście laurowe

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ząbki czosnku

Przed przygotowaniem, dokładnie wyczyść i wyparz wszystkie słoiki, zakrętki i narzędzia, którymi będziesz się posługiwać. Dzięki temu uchronisz się przed zakażeniem zakwasu przez niechciane mikroorganizmy, które powodują gnicie.

Wsyp do słoika mąkę, wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Zakręć lekko słoik tak, aby powietrze miało gdzie ulatywać i postaw go w ciepłym miejscu. Raz dziennie pamiętaj o zamieszaniu zakwasu czystą łyżką.

Po 3 dniach fermentacji dodaj do zakwasu czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Po 4 dniach powąchaj zawartość słoika. Jeśli nie jest odpowiednio kwaśna, odstaw ją na kolejne 1-2 dni. Po tym czasie całość jest gotowa. Możesz przechowywać go do kilku tygodni w lodówce.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Żurek w chlebie

Źródło zdjęcia: canva/gbh007, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowejroboty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy