Jak zrobić idealny zakwas na żurek? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych dodatkach
Żaden żurek bez dobrego zakwasu nie ma prawa się udać - to on stanowi o smaku i zapachu całej zupy. Gotowy zakwas można łatwo kupić w sklepie, lecz znacznie lepiej jest zrobić go samodzielnie. Niżej uczymy jak tego dokonać. Aby zwiększyć jego aromat, po 3 dniach fermentacji warto dorzucić do niego czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
Zakwas na żurek jawi się części Polaków jako coś skomplikowanego, wymagającego wieloletniego doświadczenia i wiedzy. W praktyce każdy może go przygotować, w dodatku bez żadnych trudności.
Z zakwasu poza żurkiem możesz przyrządzić także żur (który jest cięższą i gęstszą wersją żurku), zalewajkę czy sos żurkowy. Ten ostatni pysznie komponuje się z mięsami, szczególnie kiełbasami oraz kluskami śląskimi.
Przepis na domowy zakwas na żurek
Składniki:
-
100 g żytniej mąki
-
1 l wody
-
3 liście laurowe
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
4 ząbki czosnku
Przed przygotowaniem, dokładnie wyczyść i wyparz wszystkie słoiki, zakrętki i narzędzia, którymi będziesz się posługiwać. Dzięki temu uchronisz się przed zakażeniem zakwasu przez niechciane mikroorganizmy, które powodują gnicie.
Wsyp do słoika mąkę, wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Zakręć lekko słoik tak, aby powietrze miało gdzie ulatywać i postaw go w ciepłym miejscu. Raz dziennie pamiętaj o zamieszaniu zakwasu czystą łyżką.
Po 3 dniach fermentacji dodaj do zakwasu czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Po 4 dniach powąchaj zawartość słoika. Jeśli nie jest odpowiednio kwaśna, odstaw ją na kolejne 1-2 dni. Po tym czasie całość jest gotowa. Możesz przechowywać go do kilku tygodni w lodówce.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki
-
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: domowejroboty