Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością
Jajko po wiedeńsku jest jednym ze sposobów zaserwowania jajka na miękko. Metoda jest szybka i wyjątkowo apetyczna. Dzięki gotowaniu w szklance, mamy pełną kontrolę nad stopniem ścięcia zarówno żółtka, jak i białka. Tak przygotowane jajko kusi apetycznym wyglądem i zachwyca delikatnością.
Jajko po wiedeńsku zwyczajowo podaje się z odrobiną masła, przyprawione solą i pieprzem. Można wzbogacić je również o inne dodatki. Ulubione zioła czy tarty ser żółty skomponują się z tym daniem idealnie.
Przepis na efektowne jajko po wiedeńsku
Składniki:
-
2 jajka
-
2 łyżeczki masła
-
1 łyżka tartego sera żółtego
-
zioła prowansalskie
-
sól i pieprz do smaku
Proste i szybkie jajko po wiedeńsku krok po kroku
Jajka dokładnie umyj pod bieżącą wodą . Następnie wybij je do 2 szklanek . Aby uniknąć pęknięcia naczynia, jajko po wiedeńsku najlepiej przyrządzać w szklankach żaroodpornych.
Szklanki z jajkami wstaw do garnka z wrzącą wodą, wyłożonego ściereczką . Podgrzewaj do momentu, aż biało się zetnie . Żółtko jajka powinno pozostać płynne .
Szklankę z gotowym jajkiem po wiedeńsku wyjmij z garnka . Na wierzch połóż masło, przypraw całość solą, pieprzem i ziołami . Na koniec posyp jajko po wiedeńsku startym żółtym serem . Potrawę podawaj od razu po przygotowaniu, w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek .
Jajko sadzone smażone bez dodatku tłuszczu zaskakuje delikatnością . Czy uwierzycie, że można zrobić jajko sadzone na słodkim deserze ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę
-
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama