Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?
Pakhomov Andrey, Getty Images Pro

Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?

7 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszona kapusta może wydawać się banalnie łatwa w przygotowaniu, lecz trzeba zachować odrobinę ostrożności. Przede wszystkim nie należy przesadzić z ilością soli, której za dużo powstrzyma rozwój bakterii kwasu mlekowego. W celu uniknięcia wytworzenia się szarego koloru na kiszonce nie korzystaj z metalowych naczyń i pokryw.

Kiszona kapusta w znacznym stopniu chroniona jest przez odpowiednie stężenie soli. Zbyt mało, a cała kiszonka spleśnieje i zepsuje się. Z kolei za dużo wpłynie na prędkość procesu fermentacji, który zanim rozkręci się, warzywo znowu się zepsuje.

Warto pamiętać również o wystarczającym poziomie soku z kiszonej kapusty - jeśli poszatkowane liście nie będą nim całkowicie zakryte, mogą poszarzeć. Podobnie jest w przypadku kontaktu kapusty z metalem.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na kiszoną kapustę

Składniki:

  • 15 kg kapusty

  • 2 kg marchewki

  • 250 gramów soli niejodowanej

Zacznij od umycia kapusty i wycięciu z niej głąbów. Poszatkuj ją na paski o grubości około 5 mm, umieść je w misce, zasyp solą, wymieszaj i odstaw. Marchewki wyszoruj, obierz, umyj i zetrzyj na tarce grubych oczkach.

Do kapusty dodaj marchewkę. Ugnieć warzywa w taki sposób, aby nie połamać kapusty. Słoje wypełnij mieszanką w taki sposób, aby pozbawić ją pęcherzy powietrza. Naczynia wypełnij maksymalnie do wysokości 5 cm od brzegu.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przykryj kapustę czystym talerzem obciążonym słoikiem z wodą i odstaw ją na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze 18-22 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby codziennie przebijać kiszonkę czystym trzonkiem od łyżki, aby uwolnić zebrane gazy, a także o zbieraniu nadmiaru piany z powierzchni.

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T181421.948
undefined

Źródło: canva.com/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mama-dobra-rada.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy