Jak zrobić krem do ciasta?
Krem to podstawowy składnik ciast biszkoptowych, tortów, bez. Zarówno krem chałwowy, jak i kokosowy jest świetny do przekładania i dekoracji wypieków. Kremy łączą się również z kwaśnymi owocami, konfiturami, frużeliną, dzięki czemu przygotujesz doskonałe ciasto, bezę lub tort. Jak zrobić krem do ciasta?
Krem chałwowy jest doskonałym kremem zarówno do dekoracji, jak i przekładania ciast i tortów. Ma wyraźny, słodki smak, który świetnie komponuje się z ciemnym biszkoptem, bezą i wiśniami, niezależnie od tego, czy to świeże owoce, konfitura, czy frużelina. Chałwa przełamana kwaśnymi owocami smakuje doskonale.
Krem kokosowy również jest świetnym kremem do przełożenia i dekoracji ciast. Jest słodki, kremowy i mocno kokosowy. Krem kokosowy doskonale łączy się z jasnym biszkoptem, owocami leśnymi, truskawkami, malinami. Krem kokosowy wykorzystasz również do ciasta rafaello, a także do deserów lodowych.
Przepis na krem chałwowy
Składniki:
500 ml mocno schłodzonej śmietany 30%
200 g chałwy waniliowej
2 łyżeczki żelatyny
fix do śmietany
50 ml espresso lub mocnej kawy
Jak zrobić chałwowy krem do ciasta?
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę ubij z fixem na sztywną pianę, dodaj pokruszoną chałwę i miksuj na wolnych obrotach. Przygotuj espresso i dodaj do żelatyny, energicznie mieszając, aby żelatyna się rozpuściła, następnie odstaw do przestygnięcia. Żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Jeśli przygotowałeś parzoną lub rozpuszczalną kawę zalaną wrzątkiem, odstaw ją na chwilę, aby lekko przestygła.
Do masy z bitą śmietaną i chałwy wlewaj stopniowo żelatynę, miksując na wolnych obrotach, aż krem stanie się gładki i jednolity.
Przygotowanym kremem przełóż ciasto lub tort i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepis na krem kokosowy
Składniki:
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250 g miękkiego masła
300 g cukru
5 żółtek
400 g wiórków kokosowych
Jak zrobić kokosowy krem do ciasta?
Mleko i masło lekko podgotuj, żółtka ubij z cukrem, następnie dodaj je do mleka i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Do kremu dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie przełóż kremem ciasto lub tort i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.