Smakosze.pl
Jak zrobić krem do ciasta?

canva/roman tohtohunov

Jak zrobić krem do ciasta?

9 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Krem to podstawowy składnik ciast biszkoptowych, tortów, bez. Zarówno krem chałwowy, jak i kokosowy jest świetny do przekładania i dekoracji wypieków. Kremy łączą się również z kwaśnymi owocami, konfiturami, frużeliną, dzięki czemu przygotujesz doskonałe ciasto, bezę lub tort. Jak zrobić krem do ciasta?

Krem chałwowy jest doskonałym kremem zarówno do dekoracji, jak i przekładania ciast i tortów. Ma wyraźny, słodki smak, który świetnie komponuje się z ciemnym biszkoptem, bezą i wiśniami, niezależnie od tego, czy to świeże owoce, konfitura, czy frużelina. Chałwa przełamana kwaśnymi owocami smakuje doskonale.

Krem kokosowy również jest świetnym kremem do przełożenia i dekoracji ciast. Jest słodki, kremowy i mocno kokosowy. Krem kokosowy doskonale łączy się z jasnym biszkoptem, owocami leśnymi, truskawkami, malinami. Krem kokosowy wykorzystasz również do ciasta rafaello, a także do deserów lodowych.

Przepis na krem chałwowy

Składniki:

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany 30%

  • 200 g chałwy waniliowej

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • fix do śmietany

  • 50 ml espresso lub mocnej kawy

Jak zrobić chałwowy krem do ciasta?

Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę ubij z fixem na sztywną pianę, dodaj pokruszoną chałwę i miksuj na wolnych obrotach. Przygotuj espresso i dodaj do żelatyny, energicznie mieszając, aby żelatyna się rozpuściła, następnie odstaw do przestygnięcia. Żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Jeśli przygotowałeś parzoną lub rozpuszczalną kawę zalaną wrzątkiem, odstaw ją na chwilę, aby lekko przestygła.

Do masy z bitą śmietaną i chałwy wlewaj stopniowo żelatynę, miksując na wolnych obrotach, aż krem stanie się gładki i jednolity.

Przygotowanym kremem przełóż ciasto lub tort i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Przepis na krem kokosowy

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

  • 250 g miękkiego masła

  • 300 g cukru

  • 5 żółtek

  • 400 g wiórków kokosowych

Jak zrobić kokosowy krem do ciasta?

Mleko i masło lekko podgotuj, żółtka ubij z cukrem, następnie dodaj je do mleka i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Do kremu dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie przełóż kremem ciasto lub tort i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

agrest

Produkty

Dlaczego warto jeść agrest i co warto z niego przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

Czytaj więcej >
fasolka żółta i zielona

Produkty

Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >

Produkty

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć

Czytaj więcej >
wędzona makrela

Produkty

Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów

Czytaj więcej >