Smakosze.pl
Ciasto kokosowe

canva/AnnapolisStudios

Delikatne ciasto rafaello

27 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Delikatne ciasto rafaello jest słodkim, bardzo kokosowym ciastem na bazie biszkoptu i kremu z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Przełamaniem słodyczy jest dżem porzeczkowy, który idealnie wręcz pasuje do ciasta kokosowego, nadając mu świeży, owocowy smak. Sprawdź, jak przygotować ciasto rafaello, które zachwyci Twoich gości.

Ciasto rafaello jest prostym i szybkim ciastem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Wystarczy, że przygotujesz biszkopt i szybki krem z mascarpone, śmietanki czekolady. Całość dopełniona jest aromatycznym dżemem porzeczkowym.

Delikatne ciasto rafaello jest niezwykle uniwersalne, możesz przygotować je jako deser w tygodniu lub wypiek na święta czy specjalną okazję. Ze względu na swoją formę, przełożone blaty oraz wygląd, ciasto może być również alternatywą dla tradycyjnego tortu.

Przepis na delikatne ciasto rafaello

Składniki na biszkopt (forma 21 x 21 cm):

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę kremową:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 36%

  • 200 g wiórków kokosowych

  • kostka białej czekolady

  • 250 g mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych do obsypania ciasta

  • 5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki do przełożenia

  • margaryna i mąka do wysmarowania blachy

Jak przygotować delikatne ciasto rafaello?

Przygotuj biszkopt: oddziel żółtka od białek, białka ubił na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, żółtka i dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, następnie dodaj do masy, przesiewając ją przez sito i wymieszaj łyżką lub szpatułką. Blachę wysmaruj margaryną, oprósz mąką i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt i przekrój go na 3 części.

Przygotuj masę kremową: śmietankę ubij na sztywno z cukrem, dodaj mascarpone, następnie wsyp wiórki kokosowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, następnie dokładnie wymieszaj.

Przełóż ciasto: spód wysmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż część masy i przykryj drugim kawałkiem biszkoptu. Następnie ponownie wysmaruj dżemem, wyłóż masę i przykryj. Na górę i boki ciasta wyłóż resztę kremu i obsyp je wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >