Smakosze.pl
Kulebiak

canva/peredniankina, Getty Images

Jak zrobić kulebiak? Zdradzamy niezawodny przepis

22 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kulebiak jest jednym z najbardziej słowiańskich dań w kuchni polskiej. Choć wywodzi się z Rosji, mnóstwo Polaków przepada za jego smakiem oraz fakturą. Jeśli obawiasz się go wykonać, mamy dla ciebie doskonałą recepturę.

Kulebiak jest dużym pierogiem, faszerowanym zazwyczaj nadzieniem jarskim. Pieróg wykonywany jest z kolei zazwyczaj z ciasta drożdżowego lub półkruchego.

Aby danie smakowało wybitnie, należy się zaopatrzyć w składniki najlepszej jakości - szczególnie w kontekście farszu. Bez nich kulebiak będzie smakował mało wyraziście, przez co łatwo jest się do niego zrazić.

Przepis na kulebiak

Składniki:

Ciasto:

  • 480 g mąki

  • 25 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • szklanka mleka

  • 1 żółtko

  • 55 g masła

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg kapusty

  • 40 g grzybów suszonych

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • olej

  • 2 jajka na twardo

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wymieszania ciepłego mleka z drożdżami oraz cukrem. Odstaw je na bok na 15 minut, aby grzyby zaczęły pracę. Rozpuść masło i ostudź. Stolnicę dokładnie oprósz mąką.

Cienkie naleśniki

Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki

CZYTAJ DALEJ

Na blacie rozsyp całą mąkę i zrób z niej kopczyk. W środku wykonaj wgłębienie, wlej do niego żółtko, masło i rozczyn. Wyrób ciasto i odstaw na bok na 30 minut. Ugotuj do miękkości grzyby oraz kapustę, oraz podsmaż na tłuszczu siekaną cebulę z czosnkiem.

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na farsz. Ciasto rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Na środku każdego z nich połóż dużą porcję farszu i zlep brzegi. Przełóż kulebiaki na blachę z pergaminem i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Kulebiak

Źródło zdjęcia: canva/rezkrr, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kosapopatelni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe z ziemniakami i kapustą

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

Czytaj więcej >
Sernik z rosą

Przepisy

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

Czytaj więcej >
Zapiekany z ziemniakami kalafior

Przepisy

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Kotlety ziemniaczane

Przepisy

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Czytaj więcej >