Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kulebiak? Zdradzamy niezawodny przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 22.10.2021 02:00

Jak zrobić kulebiak? Zdradzamy niezawodny przepis

Kulebiak
canva/peredniankina, Getty Images

Kulebiak jest jednym z najbardziej słowiańskich dań w kuchni polskiej. Choć wywodzi się z Rosji, mnóstwo Polaków przepada za jego smakiem oraz fakturą. Jeśli obawiasz się go wykonać, mamy dla ciebie doskonałą recepturę.

Kulebiak jest dużym pierogiem, faszerowanym zazwyczaj nadzieniem jarskim. Pieróg wykonywany jest z kolei zazwyczaj z ciasta drożdżowego lub półkruchego.

Aby danie smakowało wybitnie, należy się zaopatrzyć w składniki najlepszej jakości - szczególnie w kontekście farszu. Bez nich kulebiak będzie smakował mało wyraziście, przez co łatwo jest się do niego zrazić.

Przepis na kulebiak

Składniki:

Ciasto:

  • 480 g mąki

  • 25 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • szklanka mleka

  • 1 żółtko

  • 55 g masła

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg kapusty

  • 40 g grzybów suszonych

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • olej

  • 2 jajka na twardo

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wymieszania ciepłego mleka z drożdżami oraz cukrem. Odstaw je na bok na 15 minut, aby grzyby zaczęły pracę. Rozpuść masło i ostudź. Stolnicę dokładnie oprósz mąką.

Na blacie rozsyp całą mąkę i zrób z niej kopczyk. W środku wykonaj wgłębienie, wlej do niego żółtko, masło i rozczyn. Wyrób ciasto i odstaw na bok na 30 minut. Ugotuj do miękkości grzyby oraz kapustę, oraz podsmaż na tłuszczu siekaną cebulę z czosnkiem.

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na farsz. Ciasto rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Na środku każdego z nich połóż dużą porcję farszu i zlep brzegi. Przełóż kulebiaki na blachę z pergaminem i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Kulebiak

Źródło zdjęcia: canva/rezkrr, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kosapopatelni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kapusta