Jak zrobić kulebiak? Zdradzamy niezawodny przepis
Kulebiak jest jednym z najbardziej słowiańskich dań w kuchni polskiej. Choć wywodzi się z Rosji, mnóstwo Polaków przepada za jego smakiem oraz fakturą. Jeśli obawiasz się go wykonać, mamy dla ciebie doskonałą recepturę.
Kulebiak jest dużym pierogiem, faszerowanym zazwyczaj nadzieniem jarskim. Pieróg wykonywany jest z kolei zazwyczaj z ciasta drożdżowego lub półkruchego.
Aby danie smakowało wybitnie, należy się zaopatrzyć w składniki najlepszej jakości - szczególnie w kontekście farszu. Bez nich kulebiak będzie smakował mało wyraziście, przez co łatwo jest się do niego zrazić.
Przepis na kulebiak
Składniki:
Ciasto:
480 g mąki
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szklanka mleka
1 żółtko
55 g masła
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
Farsz:
1 kg kapusty
40 g grzybów suszonych
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
2 jajka na twardo
sól
pieprz
Zacznij od wymieszania ciepłego mleka z drożdżami oraz cukrem. Odstaw je na bok na 15 minut, aby grzyby zaczęły pracę. Rozpuść masło i ostudź. Stolnicę dokładnie oprósz mąką.
Na blacie rozsyp całą mąkę i zrób z niej kopczyk. W środku wykonaj wgłębienie, wlej do niego żółtko, masło i rozczyn. Wyrób ciasto i odstaw na bok na 30 minut. Ugotuj do miękkości grzyby oraz kapustę, oraz podsmaż na tłuszczu siekaną cebulę z czosnkiem.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na farsz. Ciasto rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Na środku każdego z nich połóż dużą porcję farszu i zlep brzegi. Przełóż kulebiaki na blachę z pergaminem i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.
Źródło zdjęcia: canva/rezkrr, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Źródło: kosapopatelni.pl