Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis
Jak zrobić pierogi z jagodami? Mamy sprawdzony przepis, z którego wychodzą nadzwyczaj smaczne. Ciasto jest miękkie i sprężyste, a nadzienie naturalne, zrobione ze świeżych lub mrożonych jagód i odrobiny cukru. Tak pysznych pierogów nie kupisz i nie zamówisz nigdzie.
Pierogi z jagodami są jednym z tych przysmaków, które trzeba zjeść przynajmniej raz w sezonie. Oczywiście można je zrobić z jagód mrożonych, ale nie skorzystanie z letniej okazji po prostu nie uchodzi prawdziwemu smakoszowi.
Dlatego dziś podajemy sprawdzony przepis na wyborne pierogi jagodami. Będą idealne na letni obiad, a także na podwieczorek. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem, ale można je też polać stopionym masłem i osłodzić.
Przepis na doskonałe pierogi z jagodami
Składniki:
na ciasto:
-
50 dag mąki pszennej
-
sól
-
5 dag masła
-
1 jajko
-
1 szklanka gorącej wody
na farsz:
-
50 dag jagód
-
cukier do smaku
Przygotowanie pierogów z jagodami
Na ciasto mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej szczyptę soli, stopione, letnie masło i jajko. Wlewaj stopniowo dobrze ciepłą wodę i całość mieszaj, aż składniki się połączą.
Wtedy przełóż ciasto na stolnicę i wyrób je, by było gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj miseczką i pozostaw na 30 minut.
W tym czasie jagody przebierz, dokładnie opłucz i osącz na sicie. Wymieszaj je z 2-3 łyżkami cukru.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą oddzielnie rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z niego krążki, nadziej je jagodami, dokładnie zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj np. ze śmietaną i cukrem.
Z jagodami możesz też przygotować wyborne jagodzianki , a także ciasto jogurtowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
-
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
-
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Źródło: facebook/AniaGotuje