Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
canva/peredniankina

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

28 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli często smażycie placki ziemniaczane, pewnie nie raz wyszły wam płaskie i mało chrupiące. Z pewnością nie o taki efekt wam chodziło. A wiecie, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Wystarczy dodać do nich wyjątkową mieszankę. Dzięki niej wyjdą puchate jak nigdy.

Idealne placki ziemniaczane mają wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Choć receptura na te placki nie jest zbyt skomplikowana, to jednak nie za każdym razem udaje się uzyskać pożądany efekt. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że tym razem wasze placki będą udane, dodajcie do nich drożdżowy rozczyn.

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 5 dag drożdży świeżych

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozmieszaj z ciepłą wodą i 2 łyżkami pszennej mąki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich resztę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, a także rozczyn, jajko, pieprz i sól. Wymieszaj, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ziemniaczanego ciasta. Placki smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Usmażone placki zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem.

Jeśli szukasz innych inspiracji na placki ziemniaczane, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Magdy Gessler na placki ziemniaczane , a także dowiesz się, co zrobić, żeby placki ziemniaczane, by nie były tłuste .

drożdże
drożdże

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicture

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy