Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić puszysty omlet?
canva/Tatiana Volgutova

Jak zrobić puszysty omlet?

24 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy gotujesz omlet, najczęściej wychodzi ci zwykły płaski placek? Mamy doskonały sposób, aby to danie uzyskało niesamowitą puszystość. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka na puszystą pianę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Omlet kojarzy się głównie ze śniadaniem i nic dziwnego - jajeczne danie można podawać z najróżniejszymi dodatkami, jest sycące, a przy tym na tyle szybkie, że można z łatwością wykonać je przed pracą.

Dla wielu osób może jednak stwarzać problem uzyskanie odpowiednio dużej puszystości. Niektórzy próbują nawet używać spulchniaczy, jak proszek do pieczenia, co często kończy się porażką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Aby cieszyć się delikatną, a zarazem dużą objętością, po prostu ubij pianę z białek i połącz je z resztą ciasta. Jedyne co pozostaje to zachować ostrożność podczas smażenia, a posiłek będzie idealny.

Przepis na puszysty omlet

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru

  • masło

Zacznij gotowanie od oddzielenia żółtek od białek. Białka wlej do dużej miski, dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę - sprawdź jej sztywność, przechylając miskę do góry dnem. Jeśli piana nie wypada, odniosłeś sukces.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci. Do żółtek dodaj mąkę, mleko oraz cukier. Ucieraj masę, aż zdanie się puszysta. Następnie dodaj do niej pianę i delikatnie połącz. Smaż na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Omlet

Źródło: canva/ctktiger1018, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MniamMniam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy