Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić salceson?
canva/ArtCookStudio

Jak zrobić salceson?

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Salceson to rodzaj szynki gotowanej zrobionej z kilku rodzajów mięsa wieprzowego. Łopatka, ozory i golonka doprawiona czosnkiem i ziołami, bulionem jest bardzo popularnym w Polsce wyrobem garmażeryjnym. Salceson możesz również przygotować samodzielnie. Jak zrobić salceson?

Salceson jest dość tłustym rodzajem szynki, jednak jest bardzo smaczny i świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnej płyty, np. na kanapkę z ogórkiem kiszonym . Salceson robiony jest z kilku rodzajów mięsa, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak.

Przed gotowaniem szynki przygotuj bulion warzywny , aby mięso miało jeszcze lepszy aromat. Salceson zawiń szczelnie specjalną folią do salcesonu, możesz wykorzystać również folią spożywczą i rękaw do pieczenia, aby zabezpieczyć mięso przed zmianą formy i dostaniem się wody do salcesonu.

Do ogórków kiszonych doskonale sprawdzi się również domowy smalec. Tu poznasz przepis na smalec ze skwarkami, idealny na kanapkę.

Przepis na salceson

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej

  • 400 g ozorów wieprzowych

  • mała golonka

  • pieprz ziarnisty kolorowy

  • sól, pierz mielony czarny

  • 8 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 m folii do salcesonu

  • 1 l bulionu

  • łyżeczka ziół prowansalskich

Jak zrobić salceson?

Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ostudź. Zmiel dwukrotnie każdy rodzaj surowego mięsa w maszynce, przełóż do miski, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym i solą.

W moździerzu potłucz sporo kolorowego pieprzu. Do mięsa wlej bulion i dokładnie wymieszaj, następnie uformuj długi, gruby wałek i obtocz go w pieprzu. Całość zawiń folią do salcesonu, zabezpiecz sznurkiem lub nitką.

Ziarna kolorowego pieprzu

Gotowy salceson włóż do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie wyjmij salceson i odstaw go w suche miejsce na całą noc, aby ostygło.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy