Jak zrobić salceson?
Salceson to rodzaj szynki gotowanej zrobionej z kilku rodzajów mięsa wieprzowego. Łopatka, ozory i golonka doprawiona czosnkiem i ziołami, bulionem jest bardzo popularnym w Polsce wyrobem garmażeryjnym. Salceson możesz również przygotować samodzielnie. Jak zrobić salceson?
Salceson jest dość tłustym rodzajem szynki, jednak jest bardzo smaczny i świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnej płyty, np. na kanapkę z ogórkiem kiszonym . Salceson robiony jest z kilku rodzajów mięsa, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak.
Przed gotowaniem szynki przygotuj bulion warzywny , aby mięso miało jeszcze lepszy aromat. Salceson zawiń szczelnie specjalną folią do salcesonu, możesz wykorzystać również folią spożywczą i rękaw do pieczenia, aby zabezpieczyć mięso przed zmianą formy i dostaniem się wody do salcesonu.
Do ogórków kiszonych doskonale sprawdzi się również domowy smalec. Tu poznasz przepis na smalec ze skwarkami, idealny na kanapkę.
Przepis na salceson
Składniki:
-
2 kg łopatki wieprzowej
-
400 g ozorów wieprzowych
-
mała golonka
-
pieprz ziarnisty kolorowy
-
sól, pierz mielony czarny
-
8 ząbków czosnku
-
3 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
2 m folii do salcesonu
-
1 l bulionu
-
łyżeczka ziół prowansalskich
Jak zrobić salceson?
Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ostudź. Zmiel dwukrotnie każdy rodzaj surowego mięsa w maszynce, przełóż do miski, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym i solą.
W moździerzu potłucz sporo kolorowego pieprzu. Do mięsa wlej bulion i dokładnie wymieszaj, następnie uformuj długi, gruby wałek i obtocz go w pieprzu. Całość zawiń folią do salcesonu, zabezpiecz sznurkiem lub nitką.
Gotowy salceson włóż do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie wyjmij salceson i odstaw go w suche miejsce na całą noc, aby ostygło.