Kultowe ptysie z bitą śmietaną. Wyborny deser, jak z najlepszej cukierni
Pomysł na deser do kawy z kilku składników? Przygotuj domowe ptysie przekładane bitą śmietaną. Ptysie pięknie wyrastają w piekarniku, są chrupiące i rumiane. W połączeniu z puszystym, słodkim nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach.
Ptysie to nic innego, jak delikatne ciastka z ciasta parzonego. Takie ciasto przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy zagotować wodę, sól, masło, stopniowo dodawać mąkę i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto parzone musimy ciągle mieszać, żeby nie było w nim grudek i żeby się nie przypaliło. Gotowa masa na ciasto, wymieszana już z resztą składników, musi być gęsta, żeby ptysie zachowały odpowiedni kształt. Ciasto na blachę wykładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.
Ptysie pieczemy, aż wyrosną i ładnie się przyrumienią. Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika i nie sprawdzamy, czy ciasto jest dobre, ponieważ ptysie opadną. Ciasto możemy sprawdzić dopiero po 15-20 minutach pieczenia.
Prosty przepis na kultowe ptysie z bitą śmietaną
Składniki na ciasto:
180 g mąki
80 g masła
1 szklanka wody
3-4 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
330 ml schłodzonej śmietanki 30%
cukier puder do oprószenia
Jak zrobić ptysie, jak z cukierni?
Do garnka wlej wodę, sól, masło i zagotuj, co jakiś czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły, zdejmij z palnika. Następnie stopniowo wsypuj przesianą mąkę i energicznie mieszaj, żeby rozbić mączne grudki.
Ciasto ponownie podgrzewaj na najmniejszym palniku, stale ucierając, aż będzie gładkie i lśniące. Odstaw je do przestygnięcia. Do ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj do dokładnego połączenia. Następnie dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Ciasto nakładaj na blachę łyżką lub wyciskaj szprycą albo przy pomocy rękawa cukierniczego. Między porcjami ciasta zachowaj odległości.
Blachę wstaw do piekarnika, ptysie piecz około 25 minut. Gdy ptysie urosną i się przyrumienią, zmniejsz temperaturę do 160 st. C. Ptysie po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie przekrój je na połowę i zdejmij wierzch każdego ciastka.
Schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Bitą śmietanę wyłóż na spody ptysiowe, przykryj górą i całość oprósz cukrem pudrem, smacznego.
Pomysł na pyszny deser? Szarlotka z bezą na kruchym cieście i tarta kawowa. Ciasta błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama