Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jaki jest najgorszy błąd podczas rozmrażania mięsa?
Monika Dec
Monika Dec 21.04.2021 02:00

Jaki jest najgorszy błąd podczas rozmrażania mięsa?

mięso
canva

Eksperci nie mają wątpliwości, rozmrażanie mięsa to proces, do którego musimy podejść przede wszystkim z głową. Błąd może mieć bowiem dosyć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego powinniśmy robić wszystko, aby go uniknąć!

Błąd podczas rozmrażania mięsa

Przede wszystkim nigdy nie należy rozmrażać mięsa w gorącej wodzie lub na kuchennych blacie. Konsekwencją takiego działania może być namnożenie się bakterii na rozmrożonej części produktu. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, należy przeprowadzić ten proces w bezpieczny sposób.

Bezpieczne sposoby na rozmrażanie mięsa

Zdaniem ekspertów najlepiej włożyć zamrożony kawałek mięsa na noc do lodówki. Po prostu im wolniej przebiega ten proces, tym lepiej dla nas i dla naszego organizmu. Warto również zwrócić uwagę na poradę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Zdaniem wspomnianej instytucji, mięso w trakcie rozmrażania powinno znajdować się w bezpiecznej temperaturze. Przyjmuje się, że jest to ok. 4 stopnie Celsjusza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym wyższa szansa na rozwój szkodliwych bakterii. O czym powinnaś pamiętać mrożąc mięso? Zdradzamy w dalszej części tekstu.

Zasady poprawnego mrożenia mięsa

Mrożąc mięso musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. W przeciwnym razie spotka nas spore rozczarowanie. Po pierwsze powinniśmy mrozić jedynie świeże mięso. W przeciwnym razie będzie mieć ono niezbyt przyjemny zapach. Mrożenie mięsa jest po prostu metodą na przedłużenie jego świeżości, an nie jej zwrócenie.

Gdy kawałki mięsa mrozić w woreczkach, koniecznie usuń z nich nadmiar powietrza. Każdy z nich powinien być także podpisany - najlepiej, żeby znalazła się na nim data zamrożenia oraz rodzaj mięsa. W ten sposób będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy produkt był mrożony.

undefined

Jak długo powinno się przechowywać mrożone mięso?

Czas przechowywania mięsa w zamrażalniku zależy w dużej mierze od jego rodzaju. Zarówno mielona wieprzowina, jak i wołowina mogą przeleżeć w jednym kawałku do 6 miesięcy, a w po porcjowane nawet przez rok.

Nieco inaczej wygląda sytuacja z drobieniem. Filet z indyka lub kurczaka w całości można przechowywać w zamrażalniku jedynie 3 miesiące. Natomiast pokrojony na kawałki może przeleżeć od 6 do 12 miesięcy.

Temat mrożenia produktów spożywczych budzi ogrom emocji. Często pojawia się on również na naszych łamach. Niedawno podawaliśmy listę produktów, których nie należy mrozić oraz zdradzaliśmy, sposób mrożenia zup.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie onet/ dobrowolscy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mięso