Smakosze.pl

canva

Jaki jest najgorszy błąd podczas rozmrażania mięsa?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Eksperci nie mają wątpliwości, rozmrażanie mięsa to proces, do którego musimy podejść przede wszystkim z głową. Błąd może mieć bowiem dosyć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego powinniśmy robić wszystko, aby go uniknąć!

Błąd podczas rozmrażania mięsa

Przede wszystkim nigdy nie należy rozmrażać mięsa w gorącej wodzie lub na kuchennych blacie. Konsekwencją takiego działania może być namnożenie się bakterii na rozmrożonej części produktu. Aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, należy przeprowadzić ten proces w bezpieczny sposób.

Bezpieczne sposoby na rozmrażanie mięsa

Zdaniem ekspertów najlepiej włożyć zamrożony kawałek mięsa na noc do lodówki. Po prostu im wolniej przebiega ten proces, tym lepiej dla nas i dla naszego organizmu. Warto również zwrócić uwagę na poradę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Zdaniem wspomnianej instytucji, mięso w trakcie rozmrażania powinno znajdować się w bezpiecznej temperaturze. Przyjmuje się, że jest to ok. 4 stopnie Celsjusza. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym wyższa szansa na rozwój szkodliwych bakterii. O czym powinnaś pamiętać mrożąc mięso? Zdradzamy w dalszej części tekstu.

Zasady poprawnego mrożenia mięsa

Mrożąc mięso musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. W przeciwnym razie spotka nas spore rozczarowanie. Po pierwsze powinniśmy mrozić jedynie świeże mięso. W przeciwnym razie będzie mieć ono niezbyt przyjemny zapach. Mrożenie mięsa jest po prostu metodą na przedłużenie jego świeżości, an nie jej zwrócenie.

Gdy kawałki mięsa mrozić w woreczkach, koniecznie usuń z nich nadmiar powietrza. Każdy z nich powinien być także podpisany - najlepiej, żeby znalazła się na nim data zamrożenia oraz rodzaj mięsa. W ten sposób będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy produkt był mrożony.

undefined

Jak długo powinno się przechowywać mrożone mięso?

Czas przechowywania mięsa w zamrażalniku zależy w dużej mierze od jego rodzaju. Zarówno mielona wieprzowina, jak i wołowina mogą przeleżeć w jednym kawałku do 6 miesięcy, a w po porcjowane nawet przez rok.

Nieco inaczej wygląda sytuacja z drobieniem. Filet z indyka lub kurczaka w całości można przechowywać w zamrażalniku jedynie 3 miesiące. Natomiast pokrojony na kawałki może przeleżeć od 6 do 12 miesięcy.

Temat mrożenia produktów spożywczych budzi ogrom emocji. Często pojawia się on również na naszych łamach. Niedawno podawaliśmy listę produktów, których nie należy mrozić oraz zdradzaliśmy, sposób mrożenia zup .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie onet/ dobrowolscy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >