Jakie grzyby rosną w czerwcu i gdzie je można znaleźć? Odpowiadamy
Lubicie chodzić na grzybobranie? A wiecie, jakie grzyby rosną w czerwcu i gdzie je można znaleźć? Odpowiadamy na wasze pytania, które pojawiły się po ostatnich opadach deszczu. Rzeczywiście nawet teraz można liczyć na zbiory i cieszyć się aromatycznymi potrawami.
Porą roku kojarzoną ze zbiorami grzybów jest jesień. Jednak nawet wiosną i latem, można spotkać w lesie pierwsze, aromatyczne okazy. Wszystko uzależnione jest od pogody, a ta w ostatnich dniach jest jak najbardziej grzybowa.
Grzyby lubią bowiem, gdy temperatura w dzień wynosi 18-24 st. C, a w nocy nie spada poniżej 10-12 st. C. Do tego istotne są opady deszczu, które właśnie przechodzą nad Polską. Można więc udać się do lasu na spacer i a nuż przynieść z niego grzyby. Sprawdźcie, jakich grzybów można się teraz spodziewać i gdzie najlepiej ich szukać.
Jakich grzybów można spodziewać się w czerwcu?
W czerwcu zaczynają owocować borowiki, czyli najbardziej oczekiwane i poszukiwane grzyby. Rosną nawet do listopada i w zasadzie we wszystkich rodzajach lasów.
Również teraz w lesie można spotkać koźlarze. Lubią zwłaszcza lasy liściaste, mieszane i zarośla. Najsmaczniejsze są młode, jędrne osobniki.
We wszystkich rodzajach lasów mogą też pojawić się teraz podgrzybki zajączki. Występują zwykle pojedynczo, więc raczej nie znajdziecie ich od razu kilka. Niestety dość szybko robaczywieją. Od czerwca do października w lasach występują także kurki. Te lubiane grzyby rosną w mchu, głównie w borach. Mają tę zaletę, że nie robaczywieją.
Gdzie teraz zbierać grzyby?
Jeśli chcecie poznać aktualną mapę występowania grzybów, zajrzyjcie na stronę grzyby.pl. Widać na niej, że na południu Polski pojawiły się już pierwsze borowiki. W województwach małopolskim, podkarpackim i śląskim można też znaleźć koźlarze i kurki. Pamiętajcie, że borowików i kurek warto szukać pod dębami, bukami, sosnami i świerkami. Koźlarze często zaś występują w lasach brzozowych.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na smażone kurki, a także dowiesz się, jak oczyścić je z piasku.
Źródło zdjęcia: canva/ezp Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Źródło: kobieta.interia