Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?
Praktycznie każdego dnia korzystamy z rękawicy kuchennej, aby uchronić się przed oparzeniami od wysokiej temperatury. Naukowcy ostrzegają, że przed założeniem jej na dłoń koniecznie trzeba sprawdzić, czy nie jest zamoczona. W zetknięciu z nagrzanym metalem woda szybko paruje i przenika przez włókna materiału. W efekcie, pomimo noszenia odzieży ochronnej, skóra może zostać dotkliwie poparzona.
Rękawica kuchenna jest najlepszym przyjacielem każdego fana pieczenia czy gotowania - bez niej w końcu wyjęcie ciasta z piekarnika nie byłoby tak prostym zadaniem. W czasie korzystania z rękawicy należy zachować jednak szczególną ostrożność.
Mogłoby się wydawać, że używanie rękawicy z grubego materiału nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ma ona w końcu ochronić nas przed zbyt dużym gorącem. W praktyce łatwo zapomnieć o środkach ostrożności, co przekłada się na poważne zagrożenie.
Przed użyciem sprawdź, czy rękawica kuchenna jest mokra
Gdy gotujemy posiłek lub zmywamy naczynia o zachlapania nie trudno. Niezależnie czy źródłem chlapnięć jest wrząca i buzująca zupa, czy woda z kranu, sprzęty kuchenne, blaty i inne rzeczy stają się mokre.
W przypadku rękawicy kuchennej jakakolwiek wilgoć jest zdecydowanie niechcianym elementem. Gdy przez taki materiał chwyci się gorącą blachę z ciastem, woda zacznie szybko parować i powędruje do skóry, wywołując poważne poparzenia.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Oklahomie odkryli, że newralgicznym miejscem rękawic kuchennych są szwy. Cienka warstwa materiału nie blokuje w żadnym stopniu gorącej pary wodnej, a dodatkowa siła nacisku jedynie zwiększa zagrożenie poparzeniem.
Jak rozwiązać problem z rękawicą kuchenną?
- Moglibyśmy zasugerować przeprojektowanie rękawic kuchennych, tak, by umieścić szwy z dala od palców oraz zawrzeć etykietę, naszywkę z ostrzeżeniem, jakie ryzyko sprawia wilgotny materiał - stwierdziła dr Aditya Jayadas z uniwersytetu w Oklahomie. My jako użytkownicy powinniśmy skupić się głównie na zachowaniu czystości i podstawowych zasad BHP w kuchni. Rękawice powinny poza użytkowaniem znajdować się na wieszakach, na których nie zmokną.
Po praniu konieczne jest upewnienie się, że rękawice w pełni wyschły. Dobrą alternatywą dla zawodnych rękawic są silikonowe chwytaki do gorących naczyń, która łatwo się czyści i bardzo ciężko je zniszczyć.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia sposoby na rozpoznanie dobrej jakości oscypka.
Źródło zdjęcia: canva/GrashAlex, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps