Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów
Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się.
Pierogi kochają wszyscy
Każdy z nas uwielbia pierogi. Wydawałoby się, że ten narodowy specjał nie może podzielić Polaków. Okazało się jednak, że kością niezgody jest farsz. Nie do pomyślenia, a jednak.
Pomimo że coraz częściej pojawiają się pierogi z burakami i szpinakiem, te z tym składnikiem nie są przyjmowane tak entuzjastycznie. To dziwne, bo smakują wyśmienicie i powinny zachwycić każdego. Niestety, nie tym razem.
Co to za kontrowersyjny farsz?
Ten kontrowersyjny farsz ma składnik, który przez jednych jest uwielbiany, a inni reagują na niego z obrzydzeniem. Tym składnikiem jest śledź. Brzmi zaskakująco, ale smak pierogów z tym farszem z całą pewnością podpasuje nawet przeciwnikom śledzi. Oprócz nich do przygotowania pierogów z tym farszem będziesz potrzebować składników listy poniżej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 400 g śledzi
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- pieprz
- sól
Przepis na zaskakujący farsz
Zacznij od wymoczenia śledzi w wodzie przez 2 godziny . Następnie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę . Do cebuli wsyp umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki.
W maszynce do mielenia zmiel śledzie oraz cebulę z pieczarkami. Składniki przełóż do miski i dopraw pieprzem oraz solą . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej mleko oraz ciepłą wodę . Całość wymiesza, a następnie zagnieć ciasto. Jego konsystencja ma być jednolita i sprężysta.
Ciasto podziel na cztery części . Każdy z nich rozwałkuj na ciebie placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij równe krążki. Na każdy z nich ułóż odrobinę farszu. Zalep jego krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia . Podawaj z podsmażoną cebulką, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź, jak lepiej przygotować kapustę do gołąbków oraz dowiedz się, czym lepiej słodzić herbatę .