Smakosze.pl Przepisy Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów

Jedni się krzywią, inni pieją z zachwytu. Nie ma bardziej kontrowersyjnego farszu do pierogów

13 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się.

Pierogi kochają wszyscy

Każdy z nas uwielbia pierogi. Wydawałoby się, że ten narodowy specjał nie może podzielić Polaków. Okazało się jednak, że kością niezgody jest farsz. Nie do pomyślenia, a jednak.

Pomimo że coraz częściej pojawiają się pierogi z burakami i szpinakiem, te z tym składnikiem nie są przyjmowane tak entuzjastycznie. To dziwne, bo smakują wyśmienicie i powinny zachwycić każdego. Niestety, nie tym razem.

śledzie.jpg
Canva/@schmetfad
Wiele osób sięga po nie w Środę Popielcową, a Kościół surowo ich zakazuje. Lepiej być świadomym

Co to za kontrowersyjny farsz?

Ten kontrowersyjny farsz ma składnik, który przez jednych jest uwielbiany, a inni reagują na niego z obrzydzeniem. Tym składnikiem jest śledź. Brzmi zaskakująco, ale smak pierogów z tym farszem z całą pewnością podpasuje nawet przeciwnikom śledzi. Oprócz nich do przygotowania pierogów z tym farszem będziesz potrzebować składników listy poniżej.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 400 g śledzi
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól

Przepis na zaskakujący farsz

Zacznij od wymoczenia śledzi w wodzie przez 2 godziny . Następnie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę . Do cebuli wsyp umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki.

W maszynce do mielenia zmiel śledzie oraz cebulę z pieczarkami. Składniki przełóż do miski i dopraw pieprzem oraz solą . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej mleko oraz ciepłą wodę . Całość wymiesza, a następnie zagnieć ciasto. Jego konsystencja ma być jednolita i sprężysta.

Ciasto podziel na cztery części . Każdy z nich rozwałkuj na ciebie placek. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij równe krążki. Na każdy z nich ułóż odrobinę farszu. Zalep jego krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia . Podawaj z podsmażoną cebulką, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź, jak lepiej przygotować kapustę do gołąbków oraz dowiedz się, czym lepiej słodzić herbatę .

smażona cebula.jpg
Canva/@Timapi
Taką sałatkę zrobię na ostatki. Jarzynowa przy niej może się schować
Taką zapiekankę podam na obiad w Środę Popielcową. Robi się sama i nie ma w niej mięsa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy