Jedz tę zupę i patrz, jak cholesterol spada. Jest tak dobra, że mogłabym ją robić codziennie
Zupa, która pomoże obniżyć poziom cholesterolu, brzmi jak marzenie. Odpowiedni dobór składników sprawi jednak, że uzyskamy tego typu danie. W ostatnim czasie przetestowałam pyszną i tanią zupę ze sprzyjających zdrowiu warzyw. Jej wykonanie jest bardzo proste, a smak zachwyca. Musicie spróbować.
Co zbija cholesterol? Postaw na te produkty
Cholesterol jest niezbędny do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Jednak substancja ta w naszym organizmie łączy się z innymi cząsteczkami, tworząc lipoproteiny LDL i HDL. Pierwszy rodzaj, nazywany często „złym” cholesterolem, przyczynia się do jego odkładania w naczyniach krwionośnych, co może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia.
Bardzo ważne jest zatem dbanie o zachowanie odpowiednio niskiego poziomu frakcji LDL. Najłatwiej osiągnąć ten cel poprzez odpowiednią dietę. Dietetycy zalecają włączenie do niej warzyw i owoców obfitujących w witaminę C i beta-karoten - takich jak np. marchew, papryka czy jagody — wybranych olejów roślinnych oraz strączków.
Cenny będzie też chudy nabiał, czyli kefir, jogurt naturalny lub twaróg o niewielkiej zawartości tłuszczu. Warto dodawać go do posiłków zamiast śmietany. Tak też zrobimy w naszym przepisie na zupę. Danie jest smaczne i proste w przygotowaniu, a przepis znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Pyszna zupa zbijająca cholesterol
Nasza propozycja jest dowodem na to, że zdrowe danie nie musi być pozbawione smaku. Wykorzystamy dobrze znane, niedrogie i smaczne warzywa oraz lekki nabiał . Jeżeli macie ochotę, część ziemniaków możecie zastąpić soczewicą czerwoną. Ugotujcie ją osobno i zblendujcie całość na gładki krem. Jednak i bez niej zupa będzie bardzo sycąca.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 kg ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 średni por
- 1 większa cebula
- 2 duże jaja
- 100 g kefiru lub gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Jak przygotować zupę dla zdrowia? Przepis i składniki są proste
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim oczyszczoną oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę , aż nieco zmięknie. Wtedy wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojonego w niewielką kostkę pora.
Kontynuujemy przyrządzanie, aż i te składniki staną się miękkie. Dodajemy oczyszczone i rozdrobnione w kosteczkę papryki. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut, po czym wrzucamy ziemniaki. Solimy je, oprószamy pieprzem i wlewamy ciepły bulion.
Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie w osobnym naczyniu jogurt lub kefir łączymy z jajkami. Dodajemy masę do zupy i dość energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy do 3 minut.
Jak podać zupę zbijającą cholesterol?
Danie świetnie smakuje z drobnym makaronem lub ryżem. Można je ugotować w zupie, lecz przyrządzone osobno będą miały przyjemniejszą konsystencję. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie kromki pełnoziarnistego chleba.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Spróbujcie koniecznie pomidorowej z soczewicą . Być może skusi was też fioletowa zupa z czerwonej kapusty i jabłka — ma delikatny i bardzo przyjemny smak.