Smakosze.pl Przepisy Jedz tę zupę i patrz, jak cholesterol spada. Jest tak dobra, że mogłabym ją robić codziennie
Screen z filmu na kanale Food & Recipes - Polskie

Jedz tę zupę i patrz, jak cholesterol spada. Jest tak dobra, że mogłabym ją robić codziennie

11 sierpnia 2023

Zupa, która pomoże obniżyć poziom cholesterolu, brzmi jak marzenie. Odpowiedni dobór składników sprawi jednak, że uzyskamy tego typu danie. W ostatnim czasie przetestowałam pyszną i tanią zupę ze sprzyjających zdrowiu warzyw. Jej wykonanie jest bardzo proste, a smak zachwyca. Musicie spróbować.

Co zbija cholesterol? Postaw na te produkty

Cholesterol jest niezbędny do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Jednak substancja ta w naszym organizmie łączy się z innymi cząsteczkami, tworząc lipoproteiny LDL i HDL. Pierwszy rodzaj, nazywany często „złym” cholesterolem, przyczynia się do jego odkładania w naczyniach krwionośnych, co może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia.

Bardzo ważne jest zatem dbanie o zachowanie odpowiednio niskiego poziomu frakcji LDL. Najłatwiej osiągnąć ten cel poprzez odpowiednią dietę. Dietetycy zalecają włączenie do niej warzyw i owoców obfitujących w witaminę C i beta-karoten - takich jak np. marchew, papryka czy jagody — wybranych olejów roślinnych oraz strączków.

Cenny będzie też chudy nabiał, czyli kefir, jogurt naturalny lub twaróg o niewielkiej zawartości tłuszczu. Warto dodawać go do posiłków zamiast śmietany. Tak też zrobimy w naszym przepisie na zupę. Danie jest smaczne i proste w przygotowaniu, a przepis znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Zdrowe składniki zupy co zbija cholesterol.jpg
Screen z filmu na kanale Food & Recipes - Polskie
Od lat nie gotuję kalafiora w wodzie. Zrób go w ten sposób, wyjdzie smaczniejszy i jeszcze zdrowszy

Pyszna zupa zbijająca cholesterol

Nasza propozycja jest dowodem na to, że zdrowe danie nie musi być pozbawione smaku. Wykorzystamy dobrze znane, niedrogie i smaczne warzywa oraz lekki nabiał . Jeżeli macie ochotę, część ziemniaków możecie zastąpić soczewicą czerwoną. Ugotujcie ją osobno i zblendujcie całość na gładki krem. Jednak i bez niej zupa będzie bardzo sycąca.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średni por
  • 1 większa cebula
  • 2 duże jaja
  • 100 g kefiru lub gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Jak przygotować zupę dla zdrowia? Przepis i składniki są proste

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim oczyszczoną oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę , aż nieco zmięknie. Wtedy wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojonego w niewielką kostkę pora.

Kontynuujemy przyrządzanie, aż i te składniki staną się miękkie. Dodajemy oczyszczone i rozdrobnione w kosteczkę papryki. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut, po czym wrzucamy ziemniaki. Solimy je, oprószamy pieprzem i wlewamy ciepły bulion.

Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie w osobnym naczyniu jogurt lub kefir łączymy z jajkami. Dodajemy masę do zupy i dość energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy do 3 minut.

Jak podać zupę zbijającą cholesterol?

Danie świetnie smakuje z drobnym makaronem lub ryżem. Można je ugotować w zupie, lecz przyrządzone osobno będą miały przyjemniejszą konsystencję. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie kromki pełnoziarnistego chleba.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Spróbujcie koniecznie pomidorowej z soczewicą . Być może skusi was też fioletowa zupa z czerwonej kapusty i jabłka — ma delikatny i bardzo przyjemny smak.

Pyszna zupa co zbija cholesterol.jpg
Screen z filmu na kanale Food & Recipes - Polskie
Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi
Wczoraj jadłam to u teściowej, od razu wzięłam przepis. Nie sądziłam, że coś może przebić gołąbki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy